Nyhetsbrev mandag 11. juni: SD vinner innvandrervelgere + slik foregår Kim vs. Trump-møtet

INNVANDRERE OG LO-MEDLEMMER STYRKER SD: Også for Arbeiderpartiets søster i Sverige befester dramatiske meningsmålinger nå identitetskrisen, der Sverigedemokratene er den store vinneren. (SD har i flere ferske målinger fått over 20 prosent). I dag kom den siste «partisympatiundersøkelsen» fra statistisk sentralbyrå, som blant annet viser at:

  • LO-medlemmer flykter fra statsminister Stefan Löfvens parti. Nå knytter 38,5 prosent av de spurte fagforeningsfolkene seg til Sosialdemokratene,mot 46,4 prosent i november i fjor.
  • Sverigedemokratene øker kraftig blant medlemmer i LO – fra 20 til 24,9 prosent, og ser nå ut til å ha dobbelt så stor støtte i denne gruppen som i forkant av forrige valg
  • 12 prosent av velgere med utenlandsk bakgrunn sier at de sympatiserer med Sverigedemokratene, en økning fra forrige måling, mens Sosialdemokratene her mister støtte både blant kvinner og menn.
  • Blant menn er det nå like mange som sympatiserer med Moderaterna som med «Sosserna», mens sistnevnte hadde et fem prosentpoengs forsprang for et halvår siden.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

VANNSKILLE: G7-møtet endte altså lørdag med at Donald Trump slo seg helt vrang på Air Force One på vei fra Canada, trakk seg fra felleserklæringen og forverret splittelsen mellom USA og flere av landets viktigste allierte. «Dette er et vannskille for det 21. århundrets demokratier. Det er øyeblikket der Donald Trumps herjing i den internasjonale ordenen gikk fra irriterende trussel til ødeleggende virkelighet», skriver The Guardian.

PÅ TOMANNSHÅND: Men verden må legge handelskrigsbekymringene på is mens alles øyne er rettet mot toppmøtet i Singapore – som starter i 03-tida i natt. Planen er at samtalene starter med at diktator Kim Jong-un (34) ogDonald Trump (71) har et kort møte på tomannshånd, med bare tolker som tilhørere, før blant andre utenriksminister Mike Pompeo, stabssjef John Kelly og John Bolton, presidentens rådgiver for nasjonal sikkerhet, blir med på amerikansk side. Trump har uttalt at han «i løpet av ett minutt» kommer til å vite om forhandlingene går bra eller dårlig.
Han har de siste dagene gjort sitt beste for å senke forventningene om substansielle resultater, og det er ikke forventet noen detaljerte atomvåpen-avtaler i Singapore – kanskje ikke noen formell avtale i det hele tatt. I utgangspunktet skal samtalene rundes av med en form for felles erklæring i morgen kveld lokal tid, men ifølge CNN har logistikken tatt høyde for mulige oppfølgingsmøter også dagen etterpå.
Ett sannsynlig utfall er at både Kim og Trump i morgen erklærer møtet som en kjempesuksess, med en plan om samtaler på lavere nivå om å bygge ned atomvåpen-kapasiteten gradvis og en intensjon om en fredsavtale som avslutter Koreakrigen – men uten konkrete løsninger på viktige stridstemaer.

NY HELIKOPTER-KRANGEL: Overleger i Bergen, Trondheim og Oslo tar til orde mot Mads Gilberts kritiske uttalelser om helikoptertypen H145, som er satt inn som reserve i Nord-Norge når luftambulansetjenesten skifter eier. (Den drives i dag av Lufttransport – som i striden om ambulanseflyene – men overtas av Norsk Luftambulanse). Gilbert sa blant annet at beredskapen svekkes med bruken av helikopteret, mens akutt-kollegene i Sør-Norge skal være fornøyd med å ha fått akkurat denne typen som fast ambulansehelikopter. – Jeg vil ikke være med på at vi driver uforsvarlig her i Sør-Norge, sier Hans Julius Heimdal, seksjonsoverlege på luftambulanseavdelingen ved Oslo universitetssykehus (OUS), til NRK.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter