22 dager igjen: Toryene utroper Boris som debattvinner fra «nøytral» Twitter-konto

Tirsdag kveld var det duket for valgkampens aller første tv-duell mellom statsminister Boris Johnson og Labour-leder Jeremy Corbyn, der begge fikk problemer med å svare på helt normale spørsmål (etterpå viste YouGovs meningsmåling tilnærmet dødt løp).

  • Vi følger innspurten til parlamentsvalget i Storbritannia 12. desember med en kjapp oppdatering på den siste utviklingen. Teksten er hentet fra vårt daglige nyhetsbrev, som du kan abonnere på her.

Hele ni ganger unngikk Corbyn å klargjøre hva partiet hans egentlig mener om brexit. Joda, Labour lover å reforhandle skilsmisseavtalen med EU og avholde en ny folkeavstemning. Men partilederen ville ikke fortelle tv-seerne hvordan han selv eller Labour vil stemme i en slik folkeavstemning.

Et greit forsøk på å fri til potensielle Labour-velgere med ulike meninger om EU – eller aller mest pinlig?

– Jeg har tydeliggjort posisjonen vår, sa Corbyn i debatten og trakk pusten:

– Vi vil ha en folkeavstemning. Vi vil ha forhandlinger. Og vi vil føye oss etter resultatet. Det er det britiske folket som skal ta avgjørelsen.

Og da brøt latteren løs i studio.

Men også Johnson ble gjenstand for gapskratt da han ble spurt av programlederen om «sannheten betyr noe». Bakgrunnen er selvsagt at statsministeren er tatt i en relativt stor mengde løgn allerede i valgkampens innledende fase.

– Ja, det tror jeg den gjør. Og jeg tror den er veldig viktig, svarte Johnson, før publikum nok en gang åpnet latterdøren.

Når det gjelder sannhet gjorde det ikke saken bedre at Twitter-kontoen til Det konservative partiets pressetjeneste – med over 75 000 følgere – underveis i tv-debatten skiftet logo og navn til «factcheckUK».

La det synke inn: En offisiell Twitter-konto for Storbritannias største politiske parti endret navn og bilde og ga seg helt bevisst ut for å være en uavhengig faktasjekk-tjeneste som fortløpende «korrigerte» uttalelser fra Corbyn.

Mot slutten av debatten kåret «factcheckUK» (les: Det konservative partiets egen pressekonto i ny og nøytral drakt) til og med en «vinner» og publiserte dette i en egen video:

Selv Twitter har stemplet dette som et ugreit forsøk på å «villede offentligheten» og truet med sanksjoner mot partiet dersom det gjentar seg. Likevel gjorde generalsekretær James Cleverly forsøk på å forsvare det hele på BBC.

La oss bare si at programlederen vant denne: