24 dager igjen: To ulike rapporter kan skade Johnson og Corbyn

Boris Johnson og Jeremy Corbyn.

En foreløpig hemmeligholdt granskningsrapport fra etterretnings- og sikkerhetskomitéen (ISC) i det britiske parlamentet svarer ikke entydig på spørsmålet om russiske aktører blandet seg inn i den britiske EU-avstemningen for tre år siden, ifølge The Times.

  • Vi følger innspurten til parlamentsvalget i Storbritannia 12. desember med en kjapp oppdatering på den siste utviklingen. Teksten er hentet fra vårt daglige nyhetsbrev, som du kan abonnere på her.

Til tross for at statsminister Boris Johnson så sent som fredag slo fast at det ikke finnes bevis for russisk innblanding, holder den 50 sider lange rapporten det åpent. Downing Street vil ikke offentliggjøre rapporten før valget, men kritikken mot dette øker nå i styrke.

Før helgen varslet den uavhengige nyhetsorganisasjonen Bureau of Investigative Journalism rettslige skritt mot regjeringen. Det skjedde etter opplysninger om at rapporten kommer med detaljerte beskrivelser av forbindelser mellom ni russiske oligarker og Det konservative partiet.

Samtidig tar Luciana Berger (nå Liberaldemokratene) til orde for at en helt annen rapport må offentliggjøres, nemlig den britiske likestillings- og menneskerettighetskommisjonens (EHRC) granskning av antisemittisme i Labour-partiet.

I februar meldte Berger seg ut av Labour i protest mot Jeremy Corbyns behandling av de mange anklagene om antisemittisme. EHRC-granskningen skal etter planen ferdigstilles før nyttår, men Berger oppfordrer kommisjonen til å publisere funnene sine før valget 12. desember.

Før helgen sto 24 britiske kulturpersonligheter bak et opprop mot Labour og Corbyn i The Guardian, der de argumenterte for at antisemittisme-avsløringene har havnet i skyggen av alt snakket om brexit: «Mr. Corbyn har en lang historie med å omfavne antisemitter som kamerater», het det i oppropet, som blant annet var signert av forfatteren John Le Carré.

Søndag ble det kjent at flere Corbyn-vennlige Labour-medlemmer har vært med i en lukket Facebook-gruppe der formålet har vært å rådgi personer som er under granskning av partiledelsen, blant annet for antisemittisme.

Hvordan ligger partiene an før valget 12. desember? Tory-ene øker og har 40 prosent oppslutning på snittet av de siste meningsmålingene, mens Labour ligger på 28. Pilene peker nedover for både Liberaldemokratene og Brexit-partiet, som oppnår henholdsvis 15 og 8 prosent.