30 dager igjen: Hillary i strupen på Boris for å holde tilbake rapport om russisk innblanding

Boris Johnson og Hillary Clinton (montasje).

USAs tidligere utenriksminister Hillary Clinton går rett i strupen på Storbritannias regjering og statsminister Boris Johnson, som ikke vil offentliggjøre en ferdigstilt rapport om russisk innblanding i britisk politikk før parlamentsvalget 12. desember.

  • Vi følger innspurten til parlamentsvalget i Storbritannia 12. desember med en kjapp oppdatering på den siste utviklingen. Teksten er hentet fra vårt daglige nyhetsbrev, som du kan abonnere på her.

Den 50 sider lange granskningsrapporten tar spesielt for seg hvilken rolle russerne spilte under folkeavstemningen om EU-medlemskap i 2016. Downing Street mottok den endelige versjonen allerede i midten av oktober, men unnlot å legge den fram for parlamentet før valgkampen begynte.

– Hvem tror de at de er, som kan holde denne type informasjon borte fra offentligheten – spesielt før et valg? Vel, jeg kan fortelle deg hvem de tror de er. De tror de er de allmektige, sterke menn som bør styre, sier Clinton i et intervju med The Guardian.

Det er etterretnings- og sikkerhetskomitéen i parlamentet som har sammenstilt rapporten, som er basert på analyser fra ulike britiske etterretningsbyråer og uavhengige tredjeparter, deriblant Christopher Steele, som tidligere ledet MI6s arbeid med Russland og via sitt private etterretningsbyrå samlet informasjon om at russerne kunne ha kompromitterende opplysninger om Donald Trump.

Søndag skrev avisa The Times at rapporten spesifikt navngir ni russiske forretningsfolk som har donert penger til Det konservative partiet, deriblant Aleksander Temerko, som har jobbet i det russiske forsvarsdepartementet og tidligere omtalt Boris Johnson som en «venn».

I andre nyheter: Nigel Farage og Brexit-partiet varslet mandag at partiet ikke vil stille til valg i de 317 valgkretsene Tory-partiet vant i 2017. Dette for å unngå at EU-kritiske stemmer blir fordelt mellom Brexit-partiet og Det konservative partiet, noe som igjen kan bane vei Labour og Liberaldemokratene. Forsiden på The Sun i dag: