36 dager igjen: Boris sammenligner Labour-lederen med Josef Stalin

Blir dette den villeste valgkampen i Storbritannia noensinne? Åpningen er i hvert fall en ufin blanding av slag under beltestedet og relativt oppsiktsvekkende uttalelser.

  • Vi følger innspurten til parlamentsvalget i Storbritannia 12. desember med en kjapp oppdatering på den siste utviklingen. Teksten er hentet fra vårt daglige nyhetsbrev, som du kan abonnere på her.

Statsminister Boris Johnson sammenligner i dag Labour-leder Jeremy Corbyn med Josef Stalins forfølgelse av kulakkene, de mer velstående bøndene som ble ansett som «fiender av revolusjonen» og derfor skulle «utryddes som klasse» på 30-tallet (svært mange ble deportert og henrettet).

Det skjer i en kommentarartikkel i The Telegraph, der et sitat om Labours «avsky» for profitt pryder førstesiden:

«De later som om hatet deres bare er rettet mot visse milliardærer – og de peker fingre mot individer med en skadefryd og hevngjerrighet som ikke er sett siden Stalin forfulgte kulakkene. I realiteten vil de øke skattene på alt: På pensjoner, forretninger, arv, hjem, hager», skriver Johnson i kommentaren.


Men det er mer: I et intervju hos radiokanalen LBC tirsdag, fikk statsministerens nære allierte Jacob Rees-Mogg snakke fritt om brannen i boligkomplekset Grenfell Tower i 2017, der flere av de 72 dødsofrene fikk beskjed av brannvesenet om å holde seg i leilighetene sine i nesten to timer mens bygningen var dekt av flammer.

«Jeg tror at alle og enhver – hvis vi var i en brann og uansett hva brannvesenet sa – ville ha forlatt den brennende bygningen. Det virker bare som sunn fornuft [the common sense thing to do], og det er en tragedie at det ikke skjedde», sa Rees-Mogg:

Han har allerede rukket å beklage uttalelsene, men først etter massiv kritikk fra pårørende og overlevende. Mens Jeremy Corbyn selvsagt ikke lot sjansen gå fra seg til å hamre løs mot toryene, selv flere timer etter at det hele hadde blitt beklaget: