17 265 norske frimurere kan ikke ta feil: Menneskeknokler er bedre enn mindfulness

Slapp av, frimurerne tar ikke over verden i år heller. Og losjebrødrene på Stortinget har neppe slått seg sammen med Stig Inge Bjørnebye, Henning Holstad, operasangere, hundre prester, John Christian Elden og tannlegen din som del av en maktkonspirasjon. Men likevel.

Jeg retter mitt sverd mot Deres hjerte, grip om det med venstre hånd og rekk meg Deres høyre. Min Herre. Kom da og følg meg. Jeg skal ledsage Dem på den ukjente vei og føre Dem til det sted hvor det skal avgjøres om De kan bli opptatt til frimurer eller ikke. Følg meg. - Utdrag fra opptaksritualet til første grad, ifølge boka Frimurernes hemmeligheter (2009)

Hva er det som som er så stas - i 2016 - med mystifisert, kristent brorskap som dyrker snart tre hundre år gamle ritualer og makabre løfter om hemmelighold? - Norge har en ekstremt høy andel medlemmer, den største av de nordiske storlosjene. Det er jo i seg selv et interessant fenomen, som bare dere nordmenn kan spekulere i, sier idéhistoriker Andreas Önnerfors ved Göteborgs universitet i Sverige, til Filter Nyheter. Sett utenfra er losjelivet et sammensurium av flosshatter, livkjoler, ordensbånd,  hodeskaller, sverd, dolker, rollespill, kaffe avec, likkister, troskapseder, hemmelige håndtrykk, ridderromantikk og gudfryktighet, med symbolikk og tekster fritt etter den kristne bibelen, alkymi og kabbala. For noen er det ikke fullt så spektakulært. - Nå har jeg ikke vært i losjen på mange år, men mediterer istedet. Det gjør jeg alene, hver morgen fra kvart på seks til kvart over, sier

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.