Xi Jinping blir mektigere enn noensinne, og mye tyder på at han vil sitte lenge

Xi Jinping går ut av partikongressen i Beijing mektigere og mer autoritær enn noensinne.

Med «Xi Jinpings tanker om en sosialisme med kinesisk karakteristikk i en ny æra», en tekst som slår fast partiets uinnskrenkede makt over alle aspekter ved det kinesiske samfunnet, er han den første generalsekretæren siden Mao som får navnet sitt på et avsnitt i grunnloven mens han fortsatt lever.

Det er i praksis en bekreftelse av generalsekretærens ambisjon om å bli en statsleder uten oppsigelsestid eller pensjonsalder, sier en Kina-ekspert til Washington Post, som sammenlikner Jinpings lederstil med Putins.

Det er flere tegn på at Jinping vil bryte tradisjonen med å bare sitte i ti år, skriver Quartz (han starter nå sin andre femårsperiode):

Hans håndplukkede medlemmer av Politbyråets mektige «stående komitè» omfatter ingen medlemmer som er unge nok til å utfordre Jinping som leder når neste partikongress går av stabelen i 2022. På den annen side viser Jinping at han ikke overkjører alle partiets tradisjoner og regler, idet ingen over pensjonsalderen på 68 er innlemmet i den langt større sentralkomiteen.  

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.