Var for bøllete – britisk visestatsminister går av

27/01/2021. London, United Kingdom. Foreign Secretary Dominic Raab Calls the United States Secretary of State, Antony Blinken. Picture by Pippa Fowles / No 10 Downing Street.

FELT AV EGEN OPPFØRSEL: Storbritannias visestatsminister Dominic Raab går av, etter at en rapport har konkludert med at han oppførte seg bøllete og truende mot underordnede da han var justisminister i Boris Johnsons regjering. Granskningen ble igangsatt etter avsløringer av at hans lederstil fikk de ansatte til å gråte og til å kaste opp før møter. Den er ledet av en av landets fremste arbeidslivsjurister og slår fast at Raab, om han ikke handlet med vond vilje, gikk lenger enn det som er rimelig for en sjef. Som en av Rishi Sunaks nærmeste samarbeidspartnere er hans avgang en stygg i ripe i lakken for statsministeren, ikke minst fordi anklagene var velkjent da Sunak satte sammen sin regjering i fjor.

Raab går imidlertid ikke stille i dørene, og har kunngjort et sint brev der han gjør det klart at han forlater statsrådposten utelukkende fordi han på forhånd hadde lovet å gjøre det dersom granskningsrapporten fant noe å ta ham på. Han mener granskernes terskel for å kalle oppførsel bøllete setter en farlig presedens.

NY AP-LEDELSE: På tross av at han torsdag gikk ut med beskjed om at han ikke ville si fra seg nestledervervet i Arbeiderpartiet uten kamp, startet dagen i dag med at Bjørnar Skjæran trakk sitt kandidatur. Nå er det klart at de nye nestlederne i Ap er kunnskapsminister Tonje Brenna og næringsminister Jan Christian VestreKjersti Stenseng og Jonas Gahr Støre fortsetter som partisekretær og -leder i en rent østlandsk kvartett, der Oslo-mannen Vestres fødsel i Haugesund er det eneste formildende distriktselementet. Ifølge VG er tidligere nestleder Hadia Tajik, som rogalendingene i partiet ville ha tilbake i ledelsen, ikke innstilt til noe verv i sentralstyret. 

VÅGALE EUROPEERE: Onsdag vedtok Europaparlamentet en reform av systemet med utslippskvoter der kuttmålet fram til 2030 blir satt til 62 prosent sammenliknet med 2005-nivå. Det innebærer blant annet at shipping innlemmes i kvoteordningen i 2024, og at industrien innen 2034 vil miste gratiskvoter de har i dag. Samtidig godkjente parlamentet det som i praksis blir verdens første klimatoll, og et nytt karbonmarked som skal dekke utslipp fra biler og bygninger fra 2027.

Flere i miljøbevegelsen er fornøyde. «Det er ekstremt viktig at norske myndigheter henger på nå», sier Zero-leder Sigrun Gjerløw Aasland. Andre påpeker at lovpakken er ambisiøs, men også vågal, sett i lys av energikrisen. Les mer om dette i ukas klimaspalte ELENDIG FREDAG – klikk her!

  • For å få tilgang til våre eksklusive spalter og nyhetsbrev trenger du et abonnement – men frykt ikke, det koster bare 70 kroner i måneden, vi spanderer den første måneden, og du mottar masse bra journalistikk for pengene! Klikk her!
  • Øker du til en hundrelapp får du i tillegg vårt månedlige papirmagasin i posten – aprilnummeret gikk i trykken denne uka og er en knallpakke! Klikk her!
  • Nå har vi dessuten et spesialtilbud å friste med: Kjøper du et årsabonnement (900 for tolv måneder inkludert papirmagasinet), får du et ekstra årsabonnement på kjøpet som du kan gi i gave til en venn. Klikk her for å tegne deg!

UTVIDET FAG MED NNPF-KOBLING – VAR SELV MEDLEM: I mars ble det kjent at assisterende politidirektør Håkon Skulstad har vært medlem av den ruspolitiske foreningen Norsk narkotikapolitiforening (NNPF), noe han tidligere hadde benektet. Nå kan Filter Nyheter fortelle at Skulstad i samme periode var rektor ved Politihøgskolen (PHS) da undervisningen i «Tegn og symptomer» – et konsept som opprinnelig ble utviklet av NNPF – ble utvidet til et studieemne med en uttelling på fem studiepoeng. 

Ifølge Skulstad var imidlertid ikke saken på hans bord, og han avviser at medlemskapet påvirket hans beslutninger som rektor. – Rektor er ikke involvert i utarbeidelsen av studieplanene, og jeg var derfor heller ikke involvert i arbeidet med studieplanen til faget Tegn og symptomer. I ansvarsdelingen mellom meg som rektor og assisterende rektor (prorektor) var det assisterende rektor som håndterte spesielle fagspørsmål som måtte oppstå i forbindelse med fagutviklingen, sier Skulstad til Filter Nyheter. 

Studieemnet i Tegn og symptomer har fått kritikk fra en rekke ansatte ved Politihøgskolen for manglende faglig tyngde og for tilknytningen til den private foreningen. Da granskerne i Rolleforståelseutvalget i januar ga politiet kraftig kritikk for samrøre med NNPF, var «Tegn og symptomer» et viktig tema. Les hele avsløringen her. 


FRÄMLINGSFIENDTLIG? Runar Søgaard (55), ekspredikant i frikirkebevegelsen og opprinnelig fra Kongsvinger, har hatt et langt liv i kjendispressen etter at han ble kjent som artisten Carola Häggkvists ektemann i 1990 (de to ble skilt i år 2000). Det har også vært et turbulent liv med flere skandaler, og i år slapp Søgaard ut etter tjue måneder i fengsel for økonomisk kriminalitet. Nå er Søgaard ansatt som «hovedkommentator» i en svensk ytre høyre-avis der resten av staben har koplinger til ekstreme miljøer, inkludert Den nordiske motstandsbevegelsen, og som har det med å fremme russisk propaganda. I en av sine spalter skriver han om hvordan staten oppfordrer transpersoner til å «utforske perversiteter» og fremmer påstander om at mange transpersoner er pedofile og «groomer» barn. Selv avviser han å ha antisemittiske holdninger eller at han skriver transfobisk. Saken stammer fra Expo, vi har en kort oppsummering på norsk her.


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.