Ukraina på offensiven: Nærmer seg viktig knutepunkt

RYKKER FREM MOT KNUTEPUNKT: Det ukrainske militæret ser ut til å ha oppsiktsvekkende suksess med sin motoffensiv sør og øst i landet. I gårsdagens oppdatering hevdet Volodomyr Zelenskyj at mange bosetninger var befridd fra okkupasjonsstyrkene den siste uka, og at områder tilsvarende 1000 kvadratkilometer er gjenerobret så langt i september. Akkurat nå handler mye om ukrainerne vil klare å innta knutepunktet Kupjansk, der de kan bryte viktige russiske kommunikasjons- og forsyningslinjer i Kherkov-regionen. Et bilde som er spredd på Telegram skal vise ukrainske styrker ved inngangen til byen, de prorussiske styresmaktene der skal ha bedt folk om å evakuere i påvente av angrep, og den amerikanske tenketanken Study of War mener det er sannsynlig at byen er ukrainskstyrt i løpet av 72 timer. Fremgangen viser at Ukraina er i stand til å nyttiggjøre seg vestlige våpen og gjenerobre områder, tvitrer Zelenskyjs rådgiver Mykhailo Podolyak.


DERFOR FÅR VI IKKE TIL DET GRØNNE SKIFTET: Når vi ikke klarer å gjøre mer for å motvirke klimaendringer og kollaps i økologiske systemer handler det blant annet om kognitiv dissonans og en følelse av maktesløshet, sier Thea Gregersen, ekspert på klimapsykologi, i et nytt intervju. Men det grønne skiftet har også noen svært fysiske, konkrete utfordringer, og få er bedre til å skrive om dem enn den tsjekkiskfødte akademikeren Vaclav SmilLivsløpet og tregheten i de fleste store energisystemer gjør det helt umulig å forvandle et nasjonalt energisystem, selv på tre eller fire tiår, mener han etter å ha sett på hvor lang tid det historisk har tatt for en gitt energikilde å gå fra 5 prosent av nasjonale markeder til 25-30 prosent. For olje tok det nesten 30 år, for naturgass tok det enda lenger tid, og på tross av økonomiske insentiver har verken sol, vind eller annen fornybar nådd 5 prosent ennå. Les mer om Smils deprimerende innsikter i ukas klimaspalte ELENDIG FREDAG.
 KABLER? PUTIN? TØRKE? LITT AV ALT! Krangelen mellom energiminister Terje Aasland (Ap) og den meningssterke investoren Øystein Stray Spetalen på NRKs Debatten, om hva de høye strømprisene skyldes, bølget over i some-feeder over det ganske land denne uka. Spesielt opplyst ble de færreste av ordskiftet. Dagens strømpriser er resultatet av en energipolitikk som både har fordeler og ulemper, reelle interessemotsetninger og vanskelige avveininger. Selv om tilkoblingen til Europa bidrar til ustabile og høye strømpriser, gir den også en rekke åpenbare gevinster. Muligheten til eksport vil være innbringende når prisene i eksportmarkedene er høyere enn de ville vært i Norge. Og selv om norsk strøm bare utgjør en brøkdel av EUs totale energiforbruk, er det liten tvil om at den spiller en viktig rolle som balansekraft når sola ikke skinner eller vinden ikke blåser på kontinentet. Les mer i første utgave av vår nye, ukentlige spalte, som handler om kraftkrisa i Norge og Europa og kommer hver uke framover. 
 


  • Første utgave av strømspalten Filter KALDDUSJ er gratis – vil du følge den fremover må du tegne et abonnement. Klikk her! Da kan du også få kalddusjen rett i innboksen, sammen med det du måtte velge og vrake blant våre faste nyhetsbrev – inkludert Filter KONSPI og Filter KAFFE. Klikk her for å lese mer.

STORE BLANT MENN: Det er helt dødt løp foran riksdagsvalget i Sverige på søndag – de rødgrønne og borgerlige partiene har en 50–50 sjanse til å vinne, skal vi tro dagens meningsmåling fra SVT/Novus. Sverigedemokraterna ligger an til å bli det nest største politiske partiet i Sverige med en oppslutning på rundt 20 prosent. En fersk velgerundersøkelse viser imidlertid at partiet har svært ulik oppslutning blant kjønnene – blant kvinnene er oppslutningen på bare 12,6 prosent. En undersøkelse fra 2018 viser også at nesten en tredjedel av Sverigedemokraternas velgere ikke føler seg respektert i samfunnet. Les mer om hvem Sverigedemokraternas velgere er i artikkelen vår her


NAZISTER, SJIKANE OG ATTENTATPLANER: Ytre høyre har også denne gang satt sitt preg på riksdagsvalgkampen i Sverige. I fall du ikke har fått med deg hendelser som terrorplanen mot partileder Annie Lööf, injurietiltalene mot ekstremistene i Alternativ for Sverige (AfS) eller alle nazi-sympatisørene som er avslørt på valglistene til Sverigedemokratene – så har vi laget en liten oversikt her.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.