«Uheldig tidspunkt» like før jul: Mattilsynet utsatte tilsynsrapport etter innspill fra griseindustrien

Foto: Mattilsynet

«Vi vil på det sterkeste anmode Mattilsynet om ikke å offentliggjøre rapporten 20. desember, men vente til 10.–15. januar, eller 10.–15. november. 20. desember er et svært uheldig tidspunkt».

Det skrev svinenæringens interesseorganisasjon Norsvin i en e-post til Mattilsynet i januar 2020.

E-posten ble sendt i forbindelse med at Mattilsynet utarbeidet mandatet til det som skulle bli «Nasjonal tilsynskampanje om velferd for svin 2021–2022».

  • Mattilsynet avviser at rapporten ble utsatt på grunn av innspillet fra Norsvin og peker på utsettelser som følge av flere ulike sykdomsutbrudd. Les hele svaret under.

Målet med tilsynsprosjektet var å skaffe politikere og andre samfunnsaktører en oversikt over status i hele den norske svinenæringen. Dette som et svar på at næringen i 2019 fikk en alvorlig ripe i lakken med NRK Brennpunkts dokumentar «Griseindustriens hemmeligheter».

De nærmere 600 tilsynene i den omfattende kampanjen skulle være tilfeldig utvalgte, ikke risikobaserte slik Mattilsynet vanligvis jobber.

Fant regelbrudd hos over 300 griseprodusenter

Som Filter Nyheter har skrevet tidligere fant Mattilsynets inspektører at nesten 450 griser led av halesår, 150 griser var halt...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.