Svensk ambassade i Tyrkia måtte stenge – frykter finsk alenegang

FINSK ALENEGANG, SVENSK SKREKK: «Sveriges skrekkscenario kan bli virkelighet»skriver SVT-kommentator Mats Knutson etter at Finlands utenriksminister Pekka Haavisto i dag åpnet for at Finland kan gå videre med sin Nato-søknad uten å vente på nabolandet i vest. Haavisto sier Finland nå ønsker en avklaring innen et toppmøte i starten av juni. 

Det er nye toner fra Helsinki etter at de to landene har søkt sammen og tatt sikte på å gå inn i forsvarsalliansen simultant. Sveriges Nato-prosess, tidligere antatt å være en ren formalitet, har stoppet på Tyrkias motvilje – den er forbundet med landets støtte til kurdiske organisasjoner Ankara mener er terrorister (samtlige Nato-land må godkjenne opptaket av nye medlemmer). 

Pro-kurdiske demonstrasjoner i Stockholm med kraftige virkemidler, og påfølgende skarpe reaksjoner fra Tyrkias myndigheter, har satt saken på spissen. Enda verre ble det etter at den danske ytre høyre-provokatøren Rasmus Paludan (les mer om ham her) i helga brant koranen like ved den tyrkiske ambassaden i Stockholm. De siste dagene har det vært anti-svenske demonstrasjoner i både Tyrkia og andre islamske land, og i dag har den svenske ambassaden i Ankara sett seg nødt til å stenge.

En situasjon der Sverige er det eneste nordeuropeiske landet som står utenfor forsvarsalliansen, samtidig som de har oppgitt den formelle alliansefriheten ved å søke opptak i Nato, er den verst tenkelige, mener Knutson. De færreste forventer at Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan vil komme svenskene i møte før det tyrkiske presidentvalget 14. mai. 


RYDDER OPP: En rekke ukrainske guvernører og viseministere, samt en av president Volodymyr Zelenskyjs medarbeidere, har sagt opp eller fått sparken i et oppgjør med korrupsjon i landet. Flere av dem har vært anklaget av korrupsjonsjegere eller presse for å skumme fløten av ordninger for import av mat og viktig utstyr til befolkningen. 

Korrupsjon langt opp i regjeringsapparatet har i mange år ridd landet som en mare, og avsløringer av hvordan praksisen har fortsatt selv etter at landet ble invadert av Russland har hatt potensiale til å dempe iveren etter å donere til landet i Vesten. «La det være klart: Vi kommer ikke til å gå tilbake til slik det var før», sier Zelenskyj. En ledende antikorrupsjons-aktivist i Ukraina sier ifølge The Guardian at de siste utrenskningene viser at landet er på bedringens vei: «Politikerne lærer seg å jobbe på en annen måte».
 


  • Vi ansetter nye journalister! I 2023 blir Filter Nyheter enda sterkere, og nå er vi utkikk etter flere som vil jobbe med kritisk, seriøs journalistikk uavhengig av norske mediekonsern. Hjelp oss gjerne å dele utlysningen – og støtt oss ved å tegne et abonnement!


TWITTER-AKTIVISTER FANT INHABIL STATSADVOKAT: I går avviste Oslo tingrett en tiltale knyttet til politiske ytringer mot Norsk narkotikapolitiforening (NNPF), begrunnet med at statsadvokaten som hadde tatt ut tiltalen selv er medlem av foreningen. Den tiltaltes forsvarer Jon Wessel-Aas sier at listene over NNPF-medlemmer, som ble utgitt av Justis- og beredskapsdepartementet fordi medlemskontigenten ble trukket av politilønna, var essensiell for utfallet av straffesaken: «I denne saken var det helt avgjørende at noen hadde fått innsyn der for et par år siden og at noen som satt på den listen fulgte med», sier han til Filter Nyheter. I 2021 avviste Politidirektoratet å gi ut medlemslistene begrunnet med at kriminelle kunne få tak i den. 


SPREKKER I WAGNER-AVHOPPERENS HISTORIE: Det kommer stadig fram flere hull og svakheter i historien til den påståtte Wagner-avhopperen Andrej Medvedev (26), skriver AftenpostenDen russiske menneskerettighetsforkjemperen og journalisten Olga Romanova forteller avisa at hun er i tvil om han var i krigen i det hele tatt. (Hun jobber i en forening som har kontakt med pårørende og fanger som har blitt rekruttert til Wagner, og de skal ha vært i kontakt med Medvedev i 2020.) Romanova mener at måten Medvedev har beskrevet flukten over grensa virker urealistisk, da dette grenseområdet er svært godt bevoktet. Hun mener også det virker usannsynlig at en person med såpass lite kamperfaring ble satt som kommandør, og tror at han, hvis han var der, kun var der som en vanlig soldat. 

Alt som har kommet fram om historien hans har også kommet utelukkende fra én kilde, Vladimir Osjesjkin, lederen i Gulagu.net. Han har blitt anklaget for å samarbeide med russiske myndigheter, og har tidligere sonet fire år i fengsel for økonomiske misligheter. Han er en av få Medvedev har pratet med etter at han kom til Norge, og i et intervju fortalte han at han er misfornøyd med alle sikkerhetstiltakene han er satt under, skriver Dagbladet. Medvedev hevdet også at han skal ha blitt fortalt at norske myndigheter ønsker å få ham utvist fra landet. Flere har stilt spørsmål ved hvorfor Medvedev kastet bort sitt militære kjennemerke, som kunne vært et bevis på at han faktisk var der. 

Ifølge Medvedevs advokat, Brynjulf Risnes, er det ikke aktuelt å fjerne sikkerhetstiltakene Medvedev er satt under på nåværende tidspunkt. Medvedev er nå pågrepet etter utlendingsloven og fremstilt for internering, skrev NRK i går. 


SAUDI-ARABIA SMYKKER SEG MED «EL CLÁSICO»: Saudi-Arabia har kjøpt både den spanske og den italienske supercupfinalen hjem til sin egen hovedstad Riyadh, og forrige uke møttes Barcelona og Real Madrid til finalen i «Supercopa de España». Avtalen Det spanske fotballforbundet inngikk med Saudi-Arabia har fått massiv kritikk da flere mener spanjolene hjelper Saudi-Arabia i landets sportsvaskingsprosjekt. Gulflandet har lagt inn enorme ressurser i å satse på sport og knytte seg til de største idrettsnavnene, og har også nylig lyktes med å signere Cristiano Ronaldo til den saudiske klubben Al Nassr FC. Rania Maktabi, Midtøsten-forsker ved Høgskolen i Østfold, forteller at «visjonen» er Midtøsten-forsker ved Høgskolen i Østfold, forteller at «visjonen» er et politisk dokument som tegner opp et omfattende statsbyggingsprosjekt. Hun blir opprørt over at det på flere måter ser ut til at landets kronprins og nå statsminister Mohammed Bin Salman på flere områder ser ut til å lykkes med å få innflytelse internasjonalt, til tross for landets omfattende brudd på menneskerettigheter: «[…] ingen glemmer drapet mot Khashoggi, parteringen av en veldig anerkjent journalist. Det er helt klart at Mohammed Bin Salman ønsker å vise at ja, det skjedde, men det går fint – fordi vestlige stater er avhengige av Saudi-Arabias olje», sier hun. Les hele artikkelen her!