Russiske skoleelever skal drilles med gevær og granater

UNGDOMSSKOLEELEVER SKAL TRENE MED RIFLER: De siste ukene har kunnskapsdepartementet i Russland utbrodert hva planene knyttet til å innføre militærtrening i russiske ungdomsskoler og videregående skoler innebærer, skrev det britiske forsvarsdepartementet søndag morgen. Planene innebærer å trene med AK-rifler, håndgranater, militærdriller og øve på å gi honnør, i tillegg til å lære å bruke beskyttelsesutstyr. Dette faget, som skal få navnet «Grunnleggende livssikkerhet», kommer ifølge britene til å være obligatorisk fra 1. september 2023. I desember 2022 innførte det russiske forsvarsdepartementet et fag i «Elementær militærtrening» for universitetsstudenter. «Initiativet understreker den stadig mer militariserte atmosfæren i krigstidens Russland. I tillegg er det et (trolig villet) tilbakekall til Sovjetunionen: lignende trening var obligatorisk på skolen frem til 1993», heter det i oppdateringen. (Les mer om hvordan Russland det siste året har innført krigspropaganda i undervisningen i barneskolene her.)


HACKERANGREP MOT NORSKE SYKEHUS: Lørdag formiddag oppdaterte den prorussiske hackergruppa Killnet sin angrepsliste på Telegram, der de ramset opp ti norske sykehus, i tillegg til en rekke andre europeiske sykehus. Killnet hevdet de hadde klart å stenge nettsidene til flere av sykehusene, noe sykehusene selv ikke har rapportert om. Norsk helsenett, som drifter nettsidene til norske sykehus, opplyste til TV2 at de fikk unormalt mye trafikk mot sykehusenes felles nettsider, men at det ikke var noen grunn til å frykte omfattende konsekvenser av dette. (Killnet er kjent for å gjennomføre såkalte tjenestenektangrep, kalt DDoS-angrep, som innebærer at man sender en enorm mengde datatrafikk med mål om å gjøre nettsiden treig eller utilgjengelig.)

«Foreløpig er dette mye mer storm i et vannglass enn bang for the buck», sa Nupi-forsker Niels Nagelhus Schia til VG. Forskeren mener det er typisk at slike angrep kommer nå; rett etter at Norge og flere andre europeiske land har lovet stridsvogner til Ukraina. Ifølge Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) handler denne typen angrep mer om å få oppmerksomhet enn å gjøre skade. NSMs avdelingsdirektør Erik Haugland påpeker at det kan spre usikkerhet og frykt i befolkningen ved å gi et inntrykk av at digitale tjenester som vi er helt avhengige av ikke er sikre nok. 

Killnet gjennomførte også lignende angrep mot en rekke norske virksomheter sommeren 2022. 


  • Bli abonnent på Filter Nyheter! Velg mellom digitalt abonnement (med tilgang på nyhetsbrev som Filter X og Filter KALDDUSJ, og mange fler) eller magasin-abonnement, der du i tillegg får vårt månedsmagasin i posten. Les mer her!

PARADOKSAL ORDRETØRKE: Det er et prekært behov for mer kapasitet på strømnettet i Norge, men bedrifter som vedlikeholder og bygger ut opplever oppdragstørke, og antallet sysselsatte energimontører går jevnt og trutt nedover. Det skriver E24 om i dag. Flere selskaper i bransjen ser for seg permitteringer i tida framover. Næringspolitisk rådgiver Jørgen Thaule i bransjeorganisasjonen Fornybar Norge forklarer paradokset med at offentlig eide nettselskaper med grenser for hvor mye de får tjene, har svake incentiver til å investere. Samtidig ligger konsesjonssaker og stamper i kø hos NVE.


MOSKÉANGREP I PAKISTAN: Ingen har i skrivende stund tatt på seg ansvar for bomben som eksploderte i en moskè og fikk deler av bygningen til å rase sammen i Peshawar i Pakistan i dag. 32 skal være drept og 147 skadet. Moskeen ligger i en tungt bevoktet del av byen der blant annet politiet holder til, og mange av de anslagsvis 260 menneskene som befant seg i bygningen da bomben eksploderte skal ha vært politifolk som var samlet til bønn. 


BLOD OG TÅRER PÅ VESTBREDDEN: En palestinsk mann er i dag drept av israelske sikkerhetsstyrker i Hebron på Vestbredden. Det er den siste i en rekke voldshendelser i Israel og palestinske områder etter at israelske soldater forrige uke drepte ti palestinere i Jenin i forrige uke og et palestinsk skyteangrep drepte åtte israelere i en jødisk bosetting i Øst-Jerusalem. Voldsspiralen kaster lange skygger over den amerikanske utenriksministeren Anthony Blinkens Midtøsten-reise. Han skal etter planen møte Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem i dag og representanter for de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden tirsdag.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.