Russiske lærere forteller fra innsiden: Så ekstrem er krigspropagandaen i klasserommet

«Viktige diskusjoner», «skoletimer om pågangsmot» og møter med militæret og kosakker. Allerede fra første klasse blir russiske skolebarn «lært opp» i patriotisme der politisk agitasjon og militarisme er innført i utdanningen. Men ikke alle ønsker å følge statens nye regler.

«Hovedoppgaven er å oppdra en patriot. Vi skriver om alle lærebøker i alle fag». 

Dette var det ferskeste direktivet til Russlands utdanningsminister Sergej Kravtsov fra Statsdumaens nestleder Nina Ostanina, leder av komiteen for familie, kvinner og barn.

Direktivet var også godkjent av hennes kollega, Oleg Smolin, nestlederen i komiteen for vitenskap og høyere utdanning. Smolin la til at «patriotisme ikke burde være fag for individuelle skoletimer, men snarere temaet for hele utdanningssystemet». 

Det er uklart hvorfor minister Kravtsov trengte å bli minnet om dette. Han snakker stadig om patriotisme og at det ikke bare er et spørsmål om ord. 

I dag har russiske skoler blitt til et propagandamaskineri med mål om å «utdanne gode borgere». 

Ideologien er spesifikk: Russland har en kjærlig president, hæren og tradisjonelle familieverdier må hedres og respekteres, og dette er de nye oppgavene til lærerne. 

Men ikke alle er positive til den nye læreplanen. Barents Observer har snakket med flere lærere og foreldre som er motstandere av innføringen av militær propaganda i skolen. Noen av dem har til og med nådd fram med kritikken.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.