Rasismesaken mot SIAN-profilene utsatt igjen – ble ikke stevnet innen fristen

Lars Thorsen og Fanny «Anna» Bråten.

Rettssaken mot rasismetiltalte Lars Thorsen og Fanny «Anna» Bråten, de mest kjente frontfigurene i organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), vil likevel ikke gå for Oslo tingrett i morgen, tirsdag.

Årsaken er at politiet ikke har klart å stevne dem innen fristen, som løp ut ved midnatt lørdag, altså tre kalenderdager før rettssaken var berammet. Etter det Filter Nyheter forstår gjorde politiet nye forsøk på å stevne dem i helgen, men uten å lykkes.

Thorsen og Bråten er tiltalt for hatefulle ytringer etter den såkalte rasismeparagrafen, blant annet for å ha omtalt muslimer som «notoriske seksualpredatorer» som «voldtar i epidemisk omfang» i en SIAN-brosjyre.

Bråten er også tiltalt for å omtale muslimer som «morderzombier» og «seksualpredatorer» fra en «tilbakestående kultur» i en tale på Eidsvolls plass i Oslo 1. september i fjor.

Dette er andre gang rettssaken mot SIAN-profilene blir utsatt: I april byttet de tiltalte forsvarere rett før saken var berammet. Denne gangen har de ikke vært tilgjengelige for forkynnelse av tiltale og stevning, noe som vanligvis skjer ved at politiet oppsøker dem hjemme.

Da Filter Nyheter var i kontakt med Lars Thorsen fredag, viste han til en SIAN-melding på Twitter som slo fast at «straffesaken mot Thorsen og Bråten går ikke 25.6». Meldingen kom med et bilde av Bråten foran Malmö tingsrätt, noe som kunne indikere at hun da befant seg i Sverige:

Thorsen svarte ikke på spørsmål fra Filter Nyheter om de bevisst unndro seg forkynnelse av tiltalte og stevning, eller om de ville gjøre seg tilgjengelig for politiet før fristen gikk ut.

Søndag sendte SIAN ut en ny Twitter-melding som viste Fanny «Anna» Bråten sammen med den rasismedømte dansken Rasmus Paludan, som tidligere i juni stilte til valg til Folketinget (han kom ikke inn). I følgeteksten het det at «Anna og Lars» deltok på «Folkefesten»:

Folkefesten er en årlig samling av «nasjonalkonservative» innvandringsmotstandere, først avholdt som fest for den islamfiendtlige bloggen Uriasposten i 2013. Årets tema i Skanderborg på Jylland i Danmark var «Kampen for fædreland og frihed – og kampens pris».

Paludan var blant talerne. Han har tidligere uttalt at «de fremmede fienders blod vil ende i kloakken», at «hundretusenvis sitter hjemme og klargjør sine våpen» og at «det beste vil være om det ikke er en muslim igjen på jorden».

Øverst på programmet sto opprinnelig den voldsdømte briten Stephen Yaxley-Lennon («Tommy Robinson»), men besøket ble etter det Filter Nyheter forstår avlyst. Tidligere denne måneden ble Yaxley-Lennon filmet da han slo ned en annen person utenfor en fotballstadion i Portugal.

Den østerrikske ytre høyre-profilen Martin Sellner, som leder den såkalte Identitærbevegelsen, skulle også holde tale, men måtte avlyse da flere leiligheter han disponerer nok en gang ble ransaket av politiet i forbindelse med etterforskningen av terroren på New Zealand, der 51 mennesker ble drept i mars.

Tidligere talsmann for Folkebevegelsen mot innvandring (FMI), nordmannen Jan Høeg, var imidlertid til stede. I fjor ble det kjent at Høeg over en periode på sju-åtte år hadde sendt rundt 50 anonyme brev til stortingsrepresentanten Lene Westgaard-Halle (H) hvor hun ble karakterisert som «landssviker».

Rasismesaken mot Thorsen og Bråten vil nå bli berammet på nytt i Oslo tingrett, men det kommer til å ta tid:

– Saken er utsatt på grunn av at de tiltalte ikke er stevnet. Den vil nå bli berammet på nytt i andre halvdel av 2019, sier politiadvokat Andreas Kruszewski til Filter Nyheter.