Protester mot prestestyret sprer seg i Iran

PROTESTENE FORTSETTER I IRAN: Det iranske regimet forsøker å slå ned det nye hijab-opprøret med vold og internettsensur. Minst åtte personer er så langt døde i forbindelse med demonstrasjonene til støtte for Mahsa Amini (22), som 16. september døde i moralpolitiets varetekt etter å ha blitt pågrepet for brudd på de islamistiske tildekkingsreglene. Protestmarkeringer og opptøyer har spredd seg til flere enn 50 byer, og iranere deler videoer av kvinner som brenner hijaben eller klipper av seg håret, og folkemengder som opponerer mot det beryktede opprørspolitiet eller setter fyr på politibiler mens de roper slagord mot prestestyret. Demonstrasjonene er de største siden 2019 og ser ikke ut til å avta foreløpig.

RIKERE OG RIKERE: Samme dag som et nytt rentehopp, viser oppjusterte anslag fra Energi Norge at den norske staten vil ha ekstraordinære inntekter fra vannkraften, utover normalår, på mer enn 70 milliarder kroner i 2022. Statens ekstrainntekter kommer i hovedsak fra grunnrenteskatten, mens moms og utbytte anslås til henholdsvis tre milliarder og 14 milliarder. «70 milliarder viser at vi her dekker inn strømstøtte-ordningen til husholdninger og bedriftsordningen. I tillegg gir vi mulighet for fellesskapet til å finansiere andre velferdsgoder», sier Energi Norge-direktør Knut Kroepelien til NRK. Det leder oss til…


ENERGIKRISENS TRIPPEL-DILEMMA: NVE-direktør Ketil Lund skrev denne uka i VG om hvordan nordmenn flest vil ha både rimelig strøm, kutt i klimagassutslipp og urørt natur. Problemet er selvsagt at rimelige strømpriser fordrer et stort kraftoverskudd, som vi bare kan få ved å bygge ut mer kraft eller senke ambisjonene for elektrifisering – en variant av det velkjente energitrilemmaet, som det kalles av Verdens Energiråd (WEC). Men er floken så uløselig som det kan virke som? Skal vi tro tilhengerne er det i alle fall tre ulike tiltak som langt på vei vil kunne få oss ut av knipen, og vi skriver utførlig om dem i ukas utgave av strømspalten Filter KALDDUSJ. Klikk her for å lese



PERLER, KENGURUSKINN OG MILLIONOVERFØRINGER: I et intervju med Filter Nyheter forteller den australske FIFA-varsleren Bonita Mersiades om hvordan hjemlandet hennes forsøkte å bli VM-vert for VM i 2018 eller 2022, og om det skitne spillet som foregikk på innsiden av FIFAs mektige Eksekutivkomité. 

Da FIFA-toppene i Eksekutivkomiteen var på besøk i Australia, ble de behandlet som VVIP-er, altså «veldig, veldig viktige personer». Denne ordningen, som vanligvis var forbeholdt statsledere, innebar at de aldri måtte vente i kø eller på røde lys. De fikk sitte på i limousiner og bo på de mest luksuriøse hotellene byen hadde å by på. «Jeg vet ikke om det fortsatt er slik, men det er helt klart slik det var den gang. Sepp Blatter ble bokstavelig talt behandlet som om han var et statsoverhode. Han forventet det», sier Mersiades. Til tross for at myndighetene støttet VM-søknaden med om lag 50 millioner australske dollar av skattebetalernes penger, fikk Australia kun én stemme fra Eksekutivkomiteen den 2. desember 2010. Etterpå har Mersiades bidratt til å avsløre flere av de strategiske alliansene som ble inngått før VM gikk til Russland og Qatar. Klikk her for å lese saken!




SAKTE HASTEMOBILISERING: Britisk etterretning anslår at det vil ta flere måneder med logistikk- og administrasjons-problemer før Putins mobilisering av 300 000 reservister faktisk kan manifestere seg som stridsklare enheter. Med andre ord må den stadig mer pressede presidenten håndtere russernes misnøye med tvangsinnrulleringen i lang tid før de (presumptivt motvillige) soldatene kan utgjøre noen særlig forskjell i Ukraina. Allerede i går kom videoene av mindre, spontane demonstrasjoner mot krigen og mobiliseringen med påfølgende arrestasjoner av opprørspoliti i russiske byer. 

PS: Vær obs på falske nyheter og ønsketenkning om omfanget av russisk opprør og panikk. Det siste døgnet har det blitt delt både feiltolkninger, bildemateriale fra tidligere sammenhenger og feilaktige rykter.

Ha en fortsatt god torsdag! Hilsen Filter-redaksjonen


Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!