Hun så FIFA-pampenes skitne spill om Qatar på nært hold: – De prøvde å true meg til taushet

Foto: Dean Richter/Filter Nyheter

FIFA-varsler Bonita Mersiades avslørte systematisk korrupsjon på innsiden av FIFA da hun deltok i arbeidet med Australias mislykkede VM-søknader for 2018 og 2022.

– Jeg tror det beste som har skjedd fotballen i fotballen er at Russland og Qatar fikk VM. Før det var det ingen som brydde seg om hva som skjedde i FIFA. De lot bare alt skje, sier Mersiades i en videosamtale med Filter Nyheter fra Sydney. 

– Beslutningen var så oppsiktsvekkende at alle skjønte at noe ikke stemte.

FIFAs «gullklubb»

Før den kontroversielle VM-avstemningen 2. desember 2010 så Bonita Mersiades hvordan VM-søkerne smisket, bestakk og inngikk strategiske allianser i forsøket på å vinne FIFA-pampenes stemmer.

Hun var midt i prosessen der politiske energi- og idrettssamarbeid mellom nasjoner ble etablert like i forkant av avstemningen, der fotballtoppene selv deltok i de strategiske forhandlingene. 

– Fotballakademier var en av mekanismene de brukte for å sportsvaske, og potensielt for hvitvasking. Det samme gjaldt tv-rettigheter og utviklingsfond, forklarer Mersiades.

De 24 middelaldrende herrene i FIFAs «gullklubb» – Eksekutivkomiteen (ExCo) – satt på nøkkelen til enormt store geopolitiske interesser og investeringer i milliardklassen, i et system uten noen form for innsyn.

Penger som skulle gått til å utvikle fotballen, gikk med til festing, dyre champagner og privatfly. 

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.