Overkjørte Arendals ordfører: Vil ikke svare på hvorfor de sa ja til antisemittiske Alliansen

Det vakte oppsikt da det i februar ble kjent at den politiske festivalen Arendalsuka - som ofte beskriver seg selv som «demokratiets dansegulv» - nok en gang hadde sagt ja til at det nyfascistiske partiet Alliansen kunne få stå på stand under årets arrangement. Alliansen-leder Hans Lysglimt Johansen har gjentatte ganger kommet med antisemittiske uttalelser i offentligheten. Han har tvitret om «jødespørsmålet», hevdet at «holocaust er et propagandagrep» og skrevet at statsminister Erna Solberg «er en kriminell forræder som skal stilles for rette på Akershus festning i et nytt landssvikeroppgjør»: [caption id="attachment_6899" align="alignnone" width="1100"] Noen av Alliansen-lederens meldinger på Twitter.[/caption] Da han oppfordret til statskupp i Sverige, varslet ledelsen i Arendalsuka at de ville gjøre en ny vurdering av partiets deltakelse. De inviterte fagpersoner innen ytringsfrihet og ekstremisme til et seminar på Litteraturhuset i Oslo for å få innspill. I etterkant innstilte Harald Danielsen, som er rådmann i Arendal kommune og sekretær for Arendalsukas råd, på at Alliansen skulle nektes å stå på stand, men få tillatelse til å avholde en markering.

Forkastet forslaget om å nekte Alliansen stand

Rådet møttes for å fatte et endelig vedtak forrige fredag. Etter det Filter Nyheter forstår, ble det raskt enighet om at et «delt» vedtak - med nei til stand og ja til markering - ikke var å foretrekke. Men der sluttet også enigheten: Lederen for rådet, arendalsordfører Robert Cornels Nordli (Ap), stemte nemlig nei til Alliansens deltakelse. «Nei» stemte også fylkesordfører i Aust-Agder, Gro Bråten (Ap). Men duoen fikk motstand fra Agnes Norgaard

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.