Kuvending i Arendal + Vindkraft-stopp + kansleravgang i Østerrike

STANS PÅ FRØYA: Mandag ble det klart at vindkraftutbyggingen på Frøya stanses midlertidig mens Kommunaldepartementet behandler Frøya kommunes innsigelser. Departementet tar ikke stilling til om det skal være vindkraftindustri eller ikke på Frøya, men skal foreta en grundig gjennomgang av Fylkesmannens behandling av saken, og stanser arbeidet fram til vurderingen er er klar, presumptivt tidlig i juni. «Det er helt avgjørende at alle kan føle trygghet for at det er en reell prøving departementet gjør», sier Monica Mæland (H) i en pressemelding. En sentral begrunnelse for at utbyggeren stanses mens departementet vurderer saken er at «særlig sprengningsarbeider (vil) kunne føre til irreversible skader. En eventuell utsettelse vil dermed sikre at det ikke oppstår ytterligere skader som kan være vanskelige og kostbare eller i verste fall, umulig å rette opp i etterkant». Avgjørelsen kan skape presedens for fremtidige, tilsvarende tilfeller i konsesjonssaker.

KANSLER GÅR AV: Sebastian Kurz (32) fra det konservative, kristendemokratiske Østerrikske Folkeparti (ÖVP) er ferdig som Østerrikes kansler etter bare halvannet år i jobben. Hans mindretallsregjering, opprinnelig dannet i koalisjon med ytre høyre-partiet FPÖ, ble felt etter å ha tapt en mistillitsvotering i Parlamentet med bakgrunn i avsløringen forrige uke: Visekansler og FPÖ-leder Heinz-Christian Strache hadde forsøkt å kjøpslå med det han trodde var niesen til en styrtrik russisk oligark, for å få pengestøtte til valgkampen i 2017. Såvel Strache som de øvrige FPÖ-statsrådene gikk av som følge av skandalen og Kurz’ håndtering av den, og partiet stemte sammen med Sosialdemokratene om å uttrykke mistillit til kansleren. Han ventes nå å oppnevne en interimregjering som skal styre landet frem til valget som er utlyst i september. Regn likevel med å se mer til den unge partilederen: ÖVP nyter høy oppslutning, og fikk 35 prosent av stemmene i valget til Europaparlamentet forrige uke – 12 prosentpoeng mer enn Sosialdemokratene. (Dagens trivia: Etter Sebastian Kurz’ avgang er Andorras statsminister Xavier Espot Zamora (40) den yngste statslederen i Europa.)

APROPOS EU-VALGET: Kampen om lederskapet i unionen har startet, etter at såvel grønne partier som ytre høyre til en viss grad vant fram på bekostning av tradisjonelle sentrumskandidater. Med president Macron i spissen opponerer Frankrike mot Tysklands forslag om Manfred Weber som Europakommisjonens nye president, skriverFinancial Times i dag. Kristendemokraten Weber er leder for det som fortsatt er parlamentets største partigruppe, men ikke rett mann til å bygge en robust majoritet på tvers av partilinjene, mener franskmennene («totalt diskvalifisert», ifølge Macrons partifelle Pascal Manfin). At Webers parti (det bayerske søsterpartiet til Angela Merkels CDU) i motsetning til CDU fikk et sterkt valgresultat, gjør det imidlertid vanskelig for Berlin å vike på støtten til ham. Ny leder av den europeiske sentralbanken er for øvrig et annet tungt verv som er i spill i år, idet Mario Draghis åremål utløper.

LATE FORELDRE: Vi spurte ungdommene som streiket for klimaet hva de tenker om foreldregenerasjonens store oppgjør for tiden: Bompengeopprøret. Ungdommene er ikke nådige. «Voksne er ganske egoistiske når de har bil. De tenker ikke på ungene sin fremtid når de kjører til jobben, de tenker på det som er mest behagelig for dem selv» er en dom. Samtidig kommer de med tydelige stikk til politikerne i bygningen bak dem, for vinglete gulrotpolitikk og at de «ikke betaler bompengene sine selv, men sender reiseregning til staten». Les saken vår her.

APROPOS BOMPENGER: Politiet etterforsker trusler fremsatt av bompengemotstandere mot ordføreren i Klepp, Ane Mari Braut Nese (H). Hun har i en særlig intens periode ikke turt å ha ungene hjemme,skriver VG.

KUVENDING I ARENDAL: Rådet for Arendalsuka tillater likevel at det nyfascistiske mikropartiet Alliansen, som ledes av holocaust-fornekteren Hans Lysglimt Johansen, får stå på stand og holde en markering under årets festival i august. Rådet går dermed imot innstillingen fra sekretariatet, som mente at Alliansen burde nektes å sette opp stand i år på grunn av «Alliansens verbale angrep på jøder og muslimer kombinert med forherligelse av vår nordiske/ariske rase». I protokollen fra rådets møte i går vises det til «ytringsfrihetens vide rammer og demokratiets behov for å la alle stemmer slippe til». Organisasjonen SIAN, der sentrale medlemmer står tiltalt for hatefulle ytringer, får også lov til å stå på stand og avholde et arrangement i sommer, mens Folkebevegelsen mot innvandring (FMI) nektes «med bakgrunn i deres voldsrettede budskap» og at «organisasjonens rasistiske holdninger ikke er endret». Vi har snakket med flere involverte og publiserer i løpet av dagen en sak om hvordan rådet fattet sin beslutning.

FIKK DU MED DEG hvorfor USAs nye Act of Espionage-tiltale mot Wikileaks-sjefen Julian Assange får pressefrihetseksperter til å steile?Vi har forsøkt å forklare.

Med ønske om en fortsatt god dag,

Filter-redaksjonen