Kuvending i Arendal + Vindkraft-stopp + kansleravgang i Østerrike

STANS PÅ FRØYA: Mandag ble det klart at vindkraftutbyggingen på Frøya stanses midlertidig mens Kommunaldepartementet behandler Frøya kommunes innsigelser. Departementet tar ikke stilling til om det skal være vindkraftindustri eller ikke på Frøya, men skal foreta en grundig gjennomgang av Fylkesmannens behandling av saken, og stanser arbeidet fram til vurderingen er er klar, presumptivt tidlig i juni. «Det er helt avgjørende at alle kan føle trygghet for at det er en reell prøving departementet gjør», sier Monica Mæland (H) i en pressemelding. En sentral begrunnelse for at utbyggeren stanses mens departementet vurderer saken er at «særlig sprengningsarbeider (vil) kunne føre til irreversible skader. En eventuell utsettelse vil dermed sikre at det ikke oppstår ytterligere skader som kan være vanskelige og kostbare eller i verste fall, umulig å rette opp i etterkant». Avgjørelsen kan skape presedens for fremtidige, tilsvarende tilfeller i konsesjonssaker.

KANSLER GÅR AV: Sebastian Kurz (32) fra det konservative, kristendemokratiske Østerrikske Folkeparti (ÖVP) er ferdig som Østerrikes kansler etter bare halvannet år i jobben. Hans mindretallsregjering, opprinnelig dannet i koalisjon med ytre høyre-partiet FPÖ, ble felt etter å ha tapt en mistillitsvotering i Parlamentet med bakgrunn i avsløringen forrige uke: Visekansler og FPÖ-leder Heinz-Christian Strache hadde forsøkt å kjøpslå med det han trodde var niesen til en styrtrik russisk oligark, for å få pengestøtte til valgkampen i 2017. Såvel Strache som de øvrige FPÖ-statsrådene gikk av som følge av skandalen og Kurz’ håndtering av den, og partiet stemte sammen med Sosialdemokratene om å uttrykke mistillit til kansleren. Han ventes nå å oppnevne en interimregjering som skal styre landet frem til valget som er utlyst i september. Regn likevel med å se mer til den unge partilederen: ÖVP nyter høy oppslutning, og fikk 35...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.