LO-representant i Arendalsuka snur: Ber om nytt møte for å nekte antisemittiske Alliansen

Distriktssekretær for LO i Agder, Agnes Norgaard.

Filter Nyheter omtalte tirsdag at rådet for Arendalsuka før helga fattet vedtak om at det antisemittiske partiet Alliansen, ledet av nyfascisten Hans Lysglimt Johansen, skal få stå på stand under den politiske festivalen og holde en markering som del av årets arrangement i august.

Arendalsordfører Robert Cornels Nordli (Ap) og fylkesordfører i Aust-Agder, Gro Bråten (Ap), stemte nei til Alliansen i møtet, men møtte motstand: Både Agnes Norgaard (distriktssekretær for LO i Agder), Siri Mathiesen (regiondirektør for NHO i Agder) og Stephen Seiler (viserektor ved Universitetet i Agder) stemte ja – og utgjorde dermed flertallet i vedtaket som åpnet for Alliansens deltakelse.

I sosiale medier var reaksjonene ekstra sterke mot at LO-representanten stemte ja.

Tirsdag kveld så imidlertid Agnes Norgaard ut til å ha endret mening i saken. I et innlegg på sin egen Facebook-side, skriver hun at:

«Vi skal ha stor takhøyde, også for meninger vi ikke liker. Det var også min begrunnelse for å stemme ja til Alliansens deltagelse. Jeg ser imidlertid i ettertid at dette ble helt feil. Ved å åpne for deltagelse for Alliansen, kan vi bidra til å legges tilrette for antidemokratiske krefter».

I det samme innlegget skriver Norgaard at hun har «bedt om et nytt møte i rådet, der jeg håper utfallet blir et nei til Alliansen».

Det har tidlig onsdag morgen ikke lyktes Filter Nyheter å få et intervju med Norgaard, sekretariatsleder Harald Danielsen i rådet for Arendalsuka eller rådsleder Robert Cornels Nordli. Danielsen opplyser at han foreløpig ikke har snakket med Norgaard om den nye utviklingen.

At Norgaard har snudd, innebærer ikke nødvendigvis at det nå er flertall for å nekte Alliansen plass under Arendalsuka-paraplyen.

Ordfører i Kristiansand, Harald Furre (H), som ikke var til stede i rådsmøtet forrige fredag, sier til Filter Nyheter onsdag morgen at han ville ha stemt med flertallet – og slik for Alliansens deltakelse.

– Dette er en vanskelig sak, men jeg velger å sette ytringsfriheten veldig, veldig høyt. Derfor mener jeg det er riktig å tillate at de kommer. Jeg tror det tjener demokratiet og saken at debatten tas i det åpne rom og ikke gjemmes bort.

– Hvordan vurderer du Alliansen-lederens utsagn om for eksempel jødene og statsminister Erna Solberg?

– Det er forkastelige, avskyelige utsagn. Men vi må forholde oss til det som er lovverket. Hvis det er lovbrudd, så er det problematisk. Men det er krevende å se at rådsmedlemmenes likes og dislikes i forhold til utsagn er det som skal være avgjørende. Det er bedre å ta debatten i det åpne rom i stedet.

Øystein Djupedal, som sitter i rådet men ikke prioriterte møtet sist fredag, gjorde det i går klart at han støttet utfallet – blant annet gjennom å sitere John F. Kennedys berømte tale fra 1962 om hvorfor USA ville sende astronauter til månen.

– Vi gjør ikke dette fordi det er lett, men fordi det er vanskelig. Vi har ikke laget Arendalsuka fordi det er lett, men fordi det er vanskelig og viktig. Ytringsfrihetens rammer er og skal være veldig vide i et demokrati. Vi må ikke gå i de samme fellene som de høyreekstreme gjør, med å begrense det frie ord. Arendalsuka har demokratiets grunnmur og ingen politisk farge, sa Djupedal til Filter Nyheter.

Blant dem som reagerte på vedtaket, var stortingsrepresentant og tidligere AUF-leder Martin Henriksen, som vurderer å boikotte Arendalsuka om Alliansen får plass:

Dette er hele teksten i Agnes Norgaards innlegg på Facebook, som ble publisert tirsdag kveld:

«Arendalsuka er landets største politiske verksted og i utgangspunktet bør alle lovlige politiske partier og organisasjoner ha mulighet til å delta med stand under Arendalsuka. Vi skal ha stor takhøyde, også for meninger vi ikke liker. Det var også min begrunnelse for å stemme ja til Alliansens deltagelse. Jeg ser imidlertid i ettertid at dette ble helt feil. Ved å åpne for deltagelse for Alliansen, kan vi bidra til å legges tilrette for antidemokratiske krefter. Arendalsuka formålet å bidra til en skikkelig og demokratisk debatt. Alliansen- ved deres leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen – har ytret standpunkt som bidrar til det motsatte. Det gjelder både hans oppfordring til statskupp i Sverige, hans påstand om statsminister Erna Solberg er en kriminell forræder som må stilles til rette i ett nytt landssvikoppgjør, hans bagatellisering av holocaust og hans bidrag til å spre høyreekstreme konspirasjonsteorier. Jeg har derfor bedt om et nytt møte i rådet, der jeg håper utfallet blir et nei til Alliansen».

Artikkelen oppdateres.