Dette nyhetsbrevet får du rett i innboksen hver dag om du registrerer deg her.

 

Sørstatslynsjing
USA henrettet i natt drapsdømte Kenneth Fults (47) med ei giftsprøyte i Georgia, 20 år etter pågripelsen. Det skjedde til tross for at Fults hadde svært lav IQ, at den rasistiske forsvarsadvokaten hans sov under deler av rettssaken, og at et av jurymedlemmene bak dommen seinere har uttalt at «det var det niggeren fortjente».

 

Mæland vil ha ryggen fri
Panama-dokumentene utløser svært mange overtidstimer i både DNB og NFD. Først klokka 23 i går fikk banken en svært lite tillitsfull liste med hele 26 oppfølgingsspørsmål fra næringsdepartementet om skatteparadis-saken. Spørsmålene er alt fra «Kan disse forholdene indikere manglende kontroll generelt i konsernet?» (Ouch) til «Burde DNB-styret hatt særskilt oppmerksomhet på DNB Luxembourg» og et indirekte krav om ekstern granskning. Rune Bjerke må nok være lei seg på flere pressekonferanser.

 

Razzia Fonseca
Det tok ei drøy uke fra lekkasjen/hackingen ble kjent til Panama-politiet slo til mot Mossack Fonsecas hovedkvarter i natt. Hva etterforskerne får ut av makuleringsmaskinene på dette stadiet er litt usikkert, men bildene av tungt bevæpnet politi i advokatkontorene er uheldig for det lovlydige imaget.

 

Forsvarets skatteparadis-overføringer
Vi i Filter Nyheter skrev i går om at Forsvaret i lang tid har betalt blant annet husleie for personell i utlandet via skatteparadis og tvilsomme banker, uten at noen har hatt som jobb å sjekke hvem som mottar millionene. Leien for en forsvarsattaché (gjerne dyre representasjonsboliger) ble for eksempel sendt via et postkasseselskap i Panama til en latvisk bank beryktet for store skattejuks-saker. Internrevisorene advarer mot bidrag til skatteunndragelse og brudd på etiske regler.

 

Nachspielminister og lakrissigaretter
Den frittalende legen Preben Aavitsland (tidl. direktør for smittevern i FHI) spør om det var på Unge Høyre-nachspiel at helseminister Bent Høie fikk ideen om at butikkene igjen skal kunne selge godterisigaretter til barn. «Barn ser stadig sjeldnere røykere; vanen er blitt unormal. Med godterisigaretter kan barna igjen lære hvordan sigaretter skal brukes. (…) Nå er Høie i ferd med å servere tobakksprodusentene en mulighet til å omgå reklameforbudet», skriver Aavitsland.

God lunsj!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter