Skyldfordeling, helgardering og ekstern granskning – Her er Mælands 26(!) nye spørsmål til DNB-toppene

Først klokka 23 i kveld var Nærings- og fiskeridepartementet ferdig med de varslede oppfølgingsspørsmålene til DNB-styret i skatteparadis-saken.

Kortversjon: Monica Mæland og hennes toppbyråkrater er veldig lite fornøyd med mandagens 13 sider lange redegjørelse fra Rune Bjerke og styreleder Anne Carine Tanum. I hele 26 nye spørsmål fordelt på 15 temaer signaliserer departementet at ingen DNB-ledere er fredet og at ingen baller er lagt døde. Dette er noe av det mest pikante vi kan lese ut fra spørsmålslista:
  • Departementet spør i klartekst om Bjerke og styret har kontroll på, vel, noen av sine underordnede ledere. «Kan disse forholdene indikere manglende kontroll og etterlevelse av interne rutiner mer generelt i konsernet?» , heter det blant annet i brevet.
 
  • På pressekonferansen mandag ble det kjent at konsernrevisjonen i Norge hadde fått flere dokumenter om skatteparadis-praksisen fra Luxembourg uten å gjøre nærmere undersøkelser. Nå går departementet langt i å be DNB-styret om å frita konsernrevisjonen for taushetsplikt.
 
  • Næringsdepartementet ber DNB-styret vurdere ekstern granskning. (Kan styret svare «neh, det er det ikke behov for»?)
 
  • Flere spørsmål går konkret på ansvarsfordelingen og retter seg både mot de nåværende DNB-lederne i Norge som har sittet i styret i Luxembourg, og mot andre enkeltpersoner som kan ha skyld i at kontrollrutinene raknet: «På hvilken måte var styret i DNB Luxembourg involvert i utformingen av stillingsinstruks, manda...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.