Ingen sjekket Forsvarets skatteparadis-betalinger – Diplomater sendte husleie via Panama og beryktet bank

(Faksimiler: Forsvaret / Forsvarsdepartementet Foto: Wikimedia commons)

OPPSUMMERT:

  • Millioner sendt via Dubai, Panama, Vietnam, Sveits eller Belize
  • Internrevisjon advarer mot skatteunndragelser
  • Enkeltpersoner trygge i «gråsoner» i regelverket


Forsvaret har per i dag «et mindre omfang utbetalinger» til skatteparadiser, «i tråd med lover og instrukser». Det er status etter at både Forsvarsdepartementets og Forsvarssjefens revisorer i fjor slo alarm om overføringer av flere millioner kroner rundt 2013.

Først torsdag i forrige uke ble sluttrapporten nedgradert og offentlig tilgjengelig etter innsynskrav fra ABC Nyheter og Filter Nyheter.

 

Postkasseselskap og skattejuks-bank

En av sakene som er avdekket er en husleieutbetaling for en diplomat underlagt Forsvarsdepartementet, der leverandøradressen var i Panama og utbetalingen skjedde til to ulike kontoer i et annet land, i to forskjellige valutaer.

«Husleiekontrakt for en Forsvarsattaché er inngått med en privatperson i et østeuropeisk land, husleien går til et selskap registrert i Panama med bankforbindelse i Latvia. Selskapet i Panama kan være et postboksselskap. Den latviske banken har vært involvert i omfattende saker knyttet til skatteunndragelse, og kombisjonen av postkasseselskap i Sør-Amerika og bankforbindelse i Latvia er en kjent konstruksjon for å hvitvaske penger og unndra skatt, skriver Forsvarssjefens internrevisjon, og påpeker:

«Å bidra til skatteunndragelse må sies å være et brudd på Etiske retningslinjer for statstjenesten».

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.