Nyhetsbrev torsdag 9. mai: Bannon-show i Bergen + EU avviser «ultimatum» fra Iran i atomavtalen

HVIT MAKT-SHOW: Den fallerte nasjonalistguruen Steve «fear is a good thing» Bannon – best kjent for å være bindeleddet mellom Donald Trumpog de høyreekstreme bevegelsene som hjalp ham til makten – er ikke særlig ettertraktet i 2019 og satte nok pris på å bli invitert til å trolle den norske offentligheten i noen dager. I skrivende stund går kulturkrigeren på scenen i Bergen for et uredigert, direktesendt intervju på Nordiske Mediedager. Invitasjonen derfra åpnet for at han i morgen kan holde tale i Oslo for en sal fullsatt av lesere av det islamfiendtlige nettstedet Document som har betalt 400 kroner per billett. De kan kan kanskje vente seg gøyale one-liners som «I want to bring everything crashing down» eller «Darkness is good. Dick Cheney. Darth Vader. Satan. That’s power». I Bergen får man satse på at han ikke tiltaler Aftenpostens Christina Pletten som «bimbo» eller «dyke» eller eller gir noen en «bitch-slap».
– 
Det hviler et stort ansvar på Nordiske Mediedager når de har invitert en av dem som tar til orde for fascisme i verden i dag. Jeg tror ikke han er her for å ha en «intellektuell» samtale med journalister, jeg tror han er her først og fremst for å snakke til de som er med på å hate i kommentarfeltet og som ønsker et helt annet samfunn uten demokrati og frihet, sa Bergen-ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) da hun åpnet mediedagene i går.
   PS: Her er min artikkel fra 2016 (før valget) om bevegelsen Bannon erklærte nettstedet sitt som plattform for.

DEN ENDELIGE LØSNING: Etterhvert som den straffedømte provokatøren Rasmus Paludans politiske karriere skyter fart i Danmark, dukker det opp stadig verre uttalelser Stram Kurs-lederen tidligere har kommet med. Berlingske skriver i dag om en youtube-video fra desember i fjor der Paludan erklærer at «Fienden er muslimer» og at han vil ha nådd sitt «endelige mål» når det «ikke er en muslim igjen på jorden».
Den rasistiske folketingskandidaten er så drøy at selv Pia Kjærgaard i Dansk Folkepart, ikke akkurat ukjent med kontroversiell innvandringskritikk, nå rykker ut mot debattklimaet– Onsdag var valgkampdag nummer to. Hvordan kommer dette her til å utvikle seg i resten av valgkampen, spør hun.

AVSLAG: EU, Storbritannia, Frankrike og Tyskland prøver å finne balansen mellom å fortsatt støtte opp om atomavtalen  og «avvise alle ultimatum» fra Iran etter at landet i går kunngjorde at det vil gå bort fra to sentrale punkter som svar på at Trump-administrasjonen trakk USA ut av avtalen.

KUNDENE VANT: Etter nederlag i tingretten, vant Forbrukerrådet i dag fram med gruppesøksmålet mot DNB på vegne av 180 000 småsparere. Trolig må DNB nå ut ut med 345 millioner kroner til de kundene. Borgarting lagmannsrett mener banket villedet kundene om forvaltningen av tre aksjefond. «Selskapets analysearbeid med sikte på å finne «vinneraksjer» og «taperaksjer» var ikke i tilstrekkelig grad omsatt i konkrete aksjehandler»,heter det i dommen, ifølge NRK. Forbrukerrådet uttaler at det er prinsipielt viktig at retten nå har slått fast at banker ikke bare kan nøye seg med å endre fremtidig praksis når tilsyn og andre kontrollorganer dokumenterer at de har opptrådt i strid med regelverket.

TRENGER PENGENE: På Politisk kvarter i morges ble Rødt-leder Bjørnar Moxnes ble grillet om sitt syn på oljefondet på Politisk kvarter i morges, nærmere bestemt hvordan partiets ideologi henger sammen med å bruke penger fra storkapitalistisk aksjeeierskap. Moxnes bekreftet at han ikke ønsker å selge alle aksjene.