I mai har konferansen Nordiske Mediedager i Bergen en kontroversiell gjest: Stephen Kevin «Steve» Bannon, tidligere styreleder i den amerikanske ytre-høyre-sidens nettavis Breitbart, tidligere visepresident i det skandalerammede analyseselskapet Cambridge Analytica, tidligere rådgiver i Det hvite hus og ofte omtalt som arkitekten bak Donald Trumps anti-globalistiske og nasjonalistiske agenda.

Det siste året har Bannon imidlertid vært mye i Europa, og holdt taler og møter i blant annet Storbritannia, Italia, Frankrike og Ungarn.

I fjor sommer annonserte han sine storslagne planer om å forene de ofte populistiske og EU-skeptiske europeiske ytre høyre-partiene i en felles organisasjon – The Movement. 

Tanken var å hjelpe dem med alt fra målrettede budskap i sosiale medier til meningsmålinger og spissing av politiske budskap i forkant av valget til nytt Europaparlament i mai. Men selv om han i utgangspunktet fikk positive signaler fra flere av dem, og det italienske ytre høyre-partiet Lega samt enkelte andre, marginale partier meldte seg inn, har arbeidet siden gått trått.