Derfor kollapser ytre høyre-bevegelsen til Trumps «politiske arkitekt» i Europa

I mai har konferansen Nordiske Mediedager i Bergen en kontroversiell gjest: Stephen Kevin «Steve» Bannon, tidligere styreleder i den amerikanske ytre-høyre-sidens nettavis Breitbart, tidligere visepresident i det skandalerammede analyseselskapet Cambridge Analytica, tidligere rådgiver i Det hvite hus og ofte omtalt som arkitekten bak Donald Trumps anti-globalistiske og nasjonalistiske agenda. Det siste året har Bannon imidlertid vært mye i Europa, og holdt taler og møter i blant annet Storbritannia, Italia, Frankrike og Ungarn. I fjor sommer annonserte han sine storslagne planer om å forene de ofte populistiske og EU-skeptiske europeiske ytre høyre-partiene i en felles organisasjon – The Movement.  Tanken var å hjelpe dem med alt fra målrettede budskap i sosiale medier til meningsmålinger og spissing av politiske budskap i forkant av valget til nytt Europaparlament i mai. Men selv om han i utgangspunktet fikk positive signaler fra flere av dem, og det italienske ytre høyre-partiet Lega samt enkelte andre, marginale partier meldte seg inn, har arbeidet siden gått trått. Ikke bare gjør nasjonale valglover at det er ofte er vanskelig for utlendinger å drive valgkamp i europeiske land – det er også en påfallende mangel på interesse fra dem Bannon har satt seg fore å hjelpe. – Bevegelsen går åpenbart dårlig sammenliknet med de opprinnelige planene. Slik det ser ut dag handler det mest om gi oppmerksomhet til Bannon selv, sier Minda Holm, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), til Filter Nyheter.

«Ikke på radaren»

Allerede i fjor høst markerte Marine Le Pen, partileder i franske Rassemblement national (Nasjonal samling, tidligere Nasjonal front), sin skepsis til amerikaneren. «Det er opp til oss, og oss alene, å strukturere de politiske kreftene som vil reise seg fra valget. Det er vi som er knyttet til vår...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.