Nyhetsbrev 8. september: 200 helsetidsskrifter slår alarm om klimatiltak

INGEN VAKSINE: Flere enn 200 medisinske tidsskrifter publiserte i dag en likelydende lederartikkel der de knytter klimasaken til folks helse og ber om krisetiltak. «Tross verdens nødvendige innsats mot covid-19 kan vi ikke vente til pandemien er over før vi raskt må kutte utslipp. (…) Det finnes ingen vaksine for klimakrisen», skriver helseekspertene, som peker på blant annet  økning i tilfeller av dehydrering, nyresvikt,  hudsykdommer, tropiske infeksjoner, psykisk sykdom, graviditetskomplikasjoner, allergier og dødelige hjerteproblemer – som følge av temperaturøkninge.
     Artikkelen er ført i pennen av et titalls redaktører fra noen av de mest anerkjente tidskriftene på flere kontinent, og er ment å skape debatt før FNs hovedforsamling senere denne måneden og klimatoppmøtet i Glasgow i november.

SELFIE MED EN HØYREEKSTREMIST: Vi har publisert en ny artikkel om hvordan den høyreekstreme partilederen Hans Jørgen Lysglimt Johansen (49) bruker Alliansens «valgkamp» til å komme i kontakt med norske ungdommer. Den siste uka har det blitt ekstra synlig hvordan 49-åringen er en slags kultfigur for en del barn og unge, som oppsøker ham for selfier og videoer som de deler med hverandre. I skolevalget denne uka fikk Alliansen – tross oppmerksomheten rundt koblingene til nynazisme – 1711 stemmer (1,4 %).

SINNEMESTRING: Midt i all misæren i Afghanistan er det lov å le av dette bildet av en ilsk Taliban-islamist som går løs på en DVD med den norske barnefilmen «Kurt blir grusom». Det er Aftenpostens team i Kabul som har laget reportasje fra Norges ambassade, der en gruppe menn fra Taliban nå har tilhold. (Utenriksdepartementet opplyser at alle sensitive dokumenter og utstyr ble destruert for det norske personellet forlot ambassaden i august).
    Det tok tre uker før Taliban denne uka kunne kunngjøre en overgangsregjering som er noenlunde omforent, men flere eksperter påpeker at tautrekking mellom ulike fraksjoner raskt kan slå ut i konflikt.
FANTASIVENN (13): Etter å ha blitt presset av lokale medier i et par dager, valgte leder i Tromsø Høyre,Anne Berit Figenschau i går å innrømme at en valgkamp-anekdote fra Tromsø hun fortalte i forrige uke ikke var sann. Fordi internett finnes, ble det avslørt at Figenschaus muntlige historie var helt lik en en episode partifellen Guro Angell Gimse (H) nylig hadde gjengitt i et debattinnlegg, men da med handling i Trøndelag. Førstnevnte stortingskandidat forsøkte først å indikere at flere har hatt tilsvarende opplevelser, men måtte til slutt beklage at «tilhørerne ikke fikk opplyst at dette er en annen person sin historie»– Hennes historie kunne vært min, argumenterer Figenschau i et Facebook-innlegg.
      Den populære anekdoten handler om at [putt inn Høyre-politiker her] har bitt oppsøkt på stand [i din hjemby] av en 13 år gammel gutt som spør «Er det sant at dere bare bryr dere om de rike?» fordihan noen minutter tidligere har snakket med slemmingene i Arbeiderpartiet som påsto dette. Historien slutter lykkelig fordi den «den oppvakte gutten» blir informert om Høyres kjernesaker mens han «lytter interessert». <3

Ha en fortsatt fin kveld!

  • PS! Vi har i lang tid sendt flotte bærenett i gave til alle som tegner årsabonnement på papirmagasinet vårt. Nå vil vi være enda rausere: Også dere som tegner et månedsabonnement til 150 kroner, vil få et bærenett i resirkulert bomull hjem i posten. Bærenettene er produsert av den norske bedriften Bokhari, som sysselsetter kvinner i Pakistan og gir barna deres skolegang. Bruk knappene nederst i denne eposten for å tegne abonnement.

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter