Nyhetsbrev 8. november: Svensk høyreekstremist pågrepet av sikkerhetstjenesten

God mandag!

NYNAZIST TATT MED BOMBEMATERIALE: En 25 år gammel høyreekstremist fra Västra Götaland ble natt til fredag pågrepet av den svenske sikkerhetstjenesten Säpo, samtidig som det ble gjort beslag av gjenstander som etterforskerne mener skulle brukes til én eller flere bomber. Påtalemyndigheten vil foreløpig ikke si noe om angrepsmål, utover at saken er knyttet til voldsfremmende høyreekstremisme.
25-åringen har vært aktiv i Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM), en nazistisk organisasjon med mange voldsdømte medlemmer som knytter sin revolusjonære ideologi til tekster om geriljakrig og terrorisme. Tre medlemmer av DNM ble i 2017 tatt for angrep med tidsinnstilte bomber mot asylmottak og en venstreradikal kafé i Göteborg. Før terrorangrepene hadde to av nynazistene fått paramilitær trening i Russland av et russisk miljø som samarbeider med DNM. Expo skriver at den nå bombemistenkte 25-åringen tilhørte den samme lokale gruppen i DNM som en av de dømte i Göteborg-saken.
        Så sent som i vår fikk mannen avslag på våpentillatelse i forbindelse med kjøp av jaktvåpen, fordi politiet knytter ham til det organiserte høyreekstreme miljøet. Det samme skjedde for tre år siden.
        DNM har også norske medlemmer, og i 2017 fotograferte Filter Nyheter den nå siktede svensken da han gikk i nazimarsj like foran og like bak høyreekstremister fra Norge.

NOK EN KORONABØLGE: Europa er nok en gang episenter for koronapandemien. Ifølge WHO steg antallet smittetilfeller på kontinentet med mer enn 50 prosent i oktober, som eneste region i verden der smitten fremdeles stiger. Antallet sykehusinnleggelser skal ha mer enn doblet seg de siste ukene. WHOs Europadirektør Hans Klugesa torsdag at dersom trenden fortsetter, kan Europa miste 500 000 nye liv til covid-19 innen februar. Smitten øker særlig i sentral- og øst-Europa der vaksinasjonsgraden er lav.
        Også i Norge er det stigende smittetrend. I går ble det registrert 998 nye smittede og andelen positive tester er bratt stigende, ifølge VGs koronabarometer. Ettersom folk i større grad tester seg hjemme enn tidligere, er data om antall smittede usikre. FHI melder at det har vært en økning i antall sykehusinnleggelser og koronarelaterte dødsfall de siste ukene. Det er særlig uvaksinerte og eldre fullvaksinerte (medianalder 77 år) og folk i risikogrupper som legges inn med covid-19. R-tallet har siden 10. oktober trolig ligget på 1,3 i snitt, ifølge FHIs beregninger.

KNIVSTAKK POLITIMANN: Én person ble skutt av politiet og alvorlig skadet etter at han like etter klokken 06 mandag morgen skal ha åpnet døra på en politibil og knivstukket sjåføren gjentatte ganger ved en politistasjon i den sørfranske byen Cannes. Politimannen som ble knivstukket hadde på seg skuddsikker vest og fikk ikke alvorlige skader. Gjerningspersonen skal også ha forsøkt å angripe en annen politibetjent i bilen før han ble skutt av en tredje betjent, ifølge franske medier. «Jeg drar til åstedet umiddelbart og tilbyr min støtte til det nasjonale politiet og Cannes», skrev Frankrikes innenriksminister Gerald Darmanin på Twitter mandag morgen. Opplysninger om at gjerningspersonen skal ha ropt «i Profetens navn» eller lignende under angrepet, er i skrivende stund ikke verifisert av franske myndigheter.

KORONAPILLE GODKJENT: Som første land i verden godkjente Storbritannia forrige uke anti-virus-pillen molnupiravir til behandling mot covid-19. Preparatet, som tas gjennom munnen, er den første pillen som er bevist å være effektiv i å behandle sykdommen. Storbritannias legemiddelverk MHRA uttalte at pillen er «trygg og effektiv i å redusere risikoen for sykehusinnleggelse og død hos personer med mild til moderat covid-19 som har forhøyet risiko for å utvikle alvorlig sykdom.» Behandlingsformen vil være særlig viktig for personer med nedsatt immunforsvar og andre som av ulike årsaker ikke kan vaksinere seg. Det europeiske legemiddelverket EMA har i kjølvannet av beslutningen sagt at de ønsker å fremskynde prosessen for å godkjenne legemiddelet også i EU.
        Det amerikanske legemiddelfirmaet Merck & Co, som står bak preparatet, opplyser å kunne produsere ti millioner medisinforløp med molnupiravir innen utgangen av året. Selskapet har sagt at de har inngått avtaler med indiske produsenter for å gjøre legemiddelet tilgjengelig i 100 lav- og mellominntektsland. Foreløpig har Storbritannia sikret seg 480 000 medisinforløp med pillen, som i landet vil selges under navnet Lagevrio.

Ha en fortsatt fin dag!

Med vennlig hilsen,
Redaksjonen i Filter Nyheter