Skal ha planlagt bombeangrep: Pågrepet nynazist (25) knyttet til Den nordiske motstandsbevegelsen

Den nå pågrepne nazisten på DNMs marsj i Falun i 2017.

En 25 år gammel mann fra Västra Götaland i Sverige ble natt til fredag pågrepet av sikkerhetstjenesten Säpo, siktet for forberedelse til det som i den svenske straffeloven heter grov allmennfarlig ødeleggelse. Lørdag bekreftet statsadvokat Hans-Jörgen Hanström at saken dreier seg om bombeproduksjon og at Säpo mener å ha avverget en alvorlig forbrytelse. – Det er funnet ulike typer stoffer og gjenstander som kan brukes til å lage en bombe, sier Hanström til SVT. Han indikerer at sikkerhetstjenesten har overvåket situasjonen før den til slutt valgte å gripe inn. – Sikkerhetstjenesten har i en periode jobbet med etterretning i saken, der det er mistanke om koblinger til voldsfremmende høyreekstremisme, skriver Säpo i en pressemelding.

Var aktivist i Den nordiske motstandsbevegelsen

25-åringen har i mer enn fem år vært en del av det organiserte høyreekstreme miljøet i Sverige. Ifølge Expo har han vært medlem i Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) i en lengre periode og hatt status som aktivist i en av organisasjonens såkalte kampgrupper. Så sent som i vår fikk mannen avslag på våpentillatelse i forbindelse med kjøp av jaktvåpen, fordi politiet knytter ham til den høyreekstreme bevegelsen. Det samme skjedde for tre år siden. Statsadvokat Hanström vil foreløpig ikke kommentere hva etterforskerne mener var målet for et eventuelt angrep. Ifølge påtalemyndigheten omfatter siktelsen forberedelser  fra august 2020 til november 2021. Säpo (som tilsvarer PST i Norge) beskriver etterforskningen som omfattende og komplisert. En stor gruppe kriminalteknikere arbeidet fredag med å sikre spor og

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.