Nyhetsbrev 8. juni: Fire drept i terrorangrep mot muslimer i Canada

MUSLIMFIENDTLIG TERROR: Fire mennesker er døde og en ni år gammel gutt skadet etter at en mann i går kveld brukte en bil som drapsvåpen mot en muslimsk familie som var på søndagstur i byen London i Ontario i Canada. 20 år gamle Nathaniel Veltman ble pågrepet av politiet omlag sju kilometer fra åstedet. «Etterforskerne mener dette ble gjort med hensikt og at ofrene var utpekt på grunn av deres muslimske tro. Bevisene tilsier at dette var en planlagt, overveid handling, motivert av hat», uttalte politiet i dag. Canadas statsminister Justin Trudeau stadfestet i ettermiddag  at drapene dreide seg om et terrorangrep, men lite er foreløpig kjent om gjerningsmannens bakgrunn. (Han hadde ingen kjent kobling til høyreekstreme organisasjoner).  Ofrene – Madiha (44), hennes mann Salman (46), datteren Yumna (15) og hennes farmor (74) – blir i kveld hedret av regjeringen under en minnemarkering i hjembyen. Niåringen som overlevde skal være utenfor livsfare.
  Massedrapet leder til en ny debatt om muslimfiendtlighet og høyreekstrem terrorisme i landet. – Muslimer i Canada har blitt altfor godt kjent med voldelig islamofobi, med angrep på muslimske kvinner i Alberta, moskédrapene i IMO og moskémassakren i Quebec. Men dette tapet av en familie, tapet av et barn i lokalssamfunnet på grunn av islamofobi, er en sorg som vil stikke dypt i lang tid, heter det i en uttalelse fra denkanadiske muslimske paraplyorganisasjonen NCCM.

FRAMSKRITT: I dag startet koronavaksineringen av friske 18-åringer i Oslo.  Til sammen er det satt over 3 millioner vaksinedoser i Norge, og 42,5 prosent av den voksne befolkningen har fått satt sin første dose, ifølge FHI.
 

FEID UNDER TEPPET: I slutten av februar i fjor brøt den tyrkiske presidenten EU-Tyrkia-avtalen, da han sa at grensene er åpnet til Europa. Tyrkiske grensevakter skulle ikke lenger stoppe flyktningene som befant seg i Tyrkia, i å dra til Europa. Ved grensene mot Hellas, ble det kaos. Men kort tid etter begynte koronaviruset å spre seg i Europa, og Tyrkia fikk ingen direkte sanksjoner for bruddet.
    Filter Nyheter har spurt flere forskere om hva de tror vil skje med EU-Tyrkia-avtalen når pandemien er over.  Morten Bøås ved NUPI påpeker at EU på sett og vis var heldige med tidspunktet: – EU unngikk ydmykelsen, og Erdogan klarte ikke å ydmyke Europa så mye som han ville, sier Bøås til Filter Nyheter. Tyrkia-ekspert Einar Wigen mener forholdet mellom EU og Tyrkia er dysfunksjonelt, basert på en gjensidig dobbeltmoral og hykleri. Les hele artikkelen her!
 

TIDENES FELLE: Åtte nordmenn er blant de over 800 pågrepne i den enorme internasjonale politiaksjonen «Trojan Shield», der det samlet er beslaglagt over åtte tonn kokain, to tonn amfetamin, 22 tonn marihuana og minst hundre skytevåpen. Mange titalls drapsplaner i organiserte kriminelle miljøer i en rekke land skal ha blitt avverget underveis i etterforskningen, som ble ledet av FBI i USA. Opprullingen er basert på at amerikansk og australsk politi siden 2018 i hemmelighet har drevet en kryptert kommunikasjonsplattform kalt ANoM. Tunge kriminelle over hele verden ble lurt til å tro at appen var et sikkert alternativ etter at en tidligere plattform ble stengt ned.


Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter