Moské-terroristen i Quebec skal ha vist støtte til Trump og Le Pen – framsto som innvandringsfiendtlig anti-feminist

Alexandre Bissonnette. (Foto: Facebook-profil)

Politiet i Canada har ennå ikke gått ut med hva de mener var motivet bak terrorangrepet i Quebec søndag kveld, der seks muslimske menn ble drept og minst åtte skadd.

Men det ble mandag kveld på det rene at 27 år gamle Alexandre Bissonnette – en hvit, fransk-kanadisk universitetsstudent – ifølge politiet utførte massakren alene.

Ifølge den kanadiske avisa The Globe and Mail er det ingen åpenbare spor av ekstreme politiske meninger i Bissonnettes historikk før mars i fjor – da Marine Le Pen, lederen for National Front i Frankrike, holdt folkemøte i Quebec. Etter dette skal 27-åringen ha framstått som en nettaktivist på ytre høyre fløy under eget navn.

Bissonnette, som blant annet studerte statsvitenskap, diskuterte også politikk med andre studenter, der han skal ha forsvart Donald Trump og Le Pen i diskusjoner.

– Jeg avskrev ham som en xenofob. Jeg tenkte ikke engang over ham som fullstendig rasist, men han var oppslukt av en nasjonalistbevegelse som er på grensa til rasistisk, sier medstudent Vincent Boissoneault til Globe and Mail.

François Deschamps, som leder en «Flyktninger velkommen»-gruppe i Quebec, gjenkjente Boissoneault umiddelbart da mediene i går brukte bilder av 27-åringen etter pågripelsen. Av innvandringsliberale aktivister ble han sett på som et «troll» som herjet kommentarfelt på Facebook.

– Han var en som hyppig la igjen ekstreme kommentarer i sosiale medier der han rakket ned på flyktninger og feminister. Det var ikke direkte hat, mer en del av denne nye nasjonalistiske konservative identitetsbevegelsen som er mer intolerant enn hatefull», sier Deschamps til kanadiske medier.

Det har ikke kommet noen opplysninger om at 27-åringen har tatt til orde for voldelige angrep mot innvandrere eller muslimer, eller at han har kommet med så ekstreme ytringer at det påkalte oppmerksomhet fra politiet.

Terrorangrepet skjedde på tampen av ei helg der nyhetsbildet også i Canada var dominert av Donald Trumps presidentordre om hasteinnføring av grensetiltak som er nært knyttet til et valgkampløfte om innreiseforbud for alle muslimer, og til generalisering av sju nasjonaliteter som potensielle terrorister.

Canadas statsminister Justin Trudeau skapte oppsikt da han lørdag ga uttrykk for at flyktninger avvist av USA var velkomne i Canada «uavhengig av tro», og støttende innlegg under hashtagen #WelcomeToCanada preget sosiale medier.

Mindre enn ett døgn seinere, i 19.50-tida søndag lokal tid,  gikk massedrapsmannen i Quebec inn i moskeen og skjøt vilkårlige personer samlet til kveldsbønn. Noen av dem skal ha blitt skutt i ryggen mens de ba.

De seks drapsofrene var Azzeddine Soufiane (57), som drev en slaktebutikk i nabolaget; Khaled Belkacemi (60), en professor i bioteknologi på Laval-universitetet; tunisiske Aboubaker Thabti (44), som etterlot seg to barn på tre og elleve år; Mamadou Tanou Barry (42), som jobbet med IT og hadde to barn på tre og ett år; hans bror Ibrahima Barry (39), som jobbet for skatteetaten i Quebec og etterlot seg fire barn på 13, sju, tre og to år; og Abdelkrim Hassane (41) som var utvikler hos lokale myndigheter og hadde tre døtre – ti år, åtte år og ett år gamle.

Ytterligere fem skuddofre ligger ennå på sykehus med alvorlige skader.

Bissonnette ønsket å bli arrestert i live. Bare minutter etter blodbadet ringte han politiets nødnummer og oppga et møtested der politiet pågrep ham mens han skal ha latt ett eller flere skytevåpen være igjen i bilen.

Terrorangrepet ryster særlig de muslimske menighetene i Canada, hvorav flere har vært utsatt for trusler fra islamofobe, men der de nå for første gang frykter for livene sine.

– Ikke i våre verste mareritt hadde vi i brøkdelen av et sekund forestilt oss at en så forferdelig massakre kunne skje i Canada eller Quebec, sier Samer Majhoub, lederen for Canadas islamske forum, til tv-kanalen CBC.

Fordi politiet feiltolket den kaotiske situasjonen på selve åstedet, ble også en mann med marokkansk bakgrunn pågrepet som mistenkt. Han viste seg å ikke ha noe med skytingen å gjøre, men i mellomtida fråtset innvandringskritiske nettsteder og forum over hele verden i opplysningen om den mistenkte med et utenlandsk-klingende navn.

Til tross for at alt mandag kveld tydet på at angrepet var utført av en hvit kanadier med ytre høyre-synspunkter, valgte Donald Trumps pressetalsmann Sean Spicer å kommentere massakren som et eksempel på at den amerikanske presidentens nye grensepolitikk er viktig:

– Det er en grusom påminnelse om hvorfor vi må være på vakt, og hvorfor presidenten tar skritt for å være proaktiv heller enn reaktiv når det kommer til vår nasjons sikkerhet.

«Hvilke tiltak må til nå? Kommer Donald Trump til å stenge grensa for hvite nasjonalistiske kristne fra Canada?», spurte CBC-kommentator Neil Macdonald sarkastisk mandag kveld.

I natt norsk tid var det minnemarkeringer i hele Canada etter moskéterroren.