Nyhetsbrev 7. oktober: Rus-revolusjon i rettssystemet

God formiddag!

FAVORITT: Hvem skal bli ny KrF-leder? Kampen står i all hovedsak mellom Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein, men sistnevnte seiler opp som favoritt: KrFU og fylkeslagene i Møre og Romsdal, Vestland og Agder peker alle på den 40 år gamle utviklingsministeren fra Sula – han er utdannet familieterapeut og har bakgrunn som både ungdomsleder i Salem Misjonsforsamling og sosial- og finansbyråd i Bergen.
        – Han har et brennende engasjement på saksområder som vi tenker er viktige fremover, som kampen mot fattigdom, omfordeling og klima, sier gruppeleder Trude Brosvik i Vestland KrF til NRK. Bollestad har støtte fra både Rogaland og KrF Kvinner, men Ulstein leder 4-2, påpeker nyhetsredaktør Astrid Dalehaug Norheim i avisa Dagen.

RUS-REVOLUSJON: Filter Nyheter har gjennomgått ti dommer fra det siste halvåret der rusavhengige eller personer som bruker narkotika av medisinske årsaker har fått lavere straffutmåling i domstolene enn hva som tidligere var praksis. Lennart Akers sak gikk for eksempel helt opp til Høyesterett, før han til slutt slapp å sone i fengsel.
        Rettsutviklingen der domstolene tar hensyn til de tiltaltes vanskelige livssituasjon har pågått i tre-fire år, men advokater beskriver det som en «revolusjon i rettssystemet» og et «paradigmeskifte» etter at debatten rundt rusreformen startet i vår. Tingrettsdommer Kjetil Gjøen mener en politisk lovendring fortsatt er nødvendig: «Det vil være mye ryddigere og klarere. Problemet nå er at det er lite forutsigbart for dem som er tiltalt hva reaksjonen blir».

INN PÅ TEPPET: Høyre-politiker Aamir J. Sheikh kalles nå inn på teppet av partiet, som vil spørre om hans kontakt med organisasjonen Muslim World League og Saudi-Arabias ambassade i Oslo. Det melder Dagbladet, som i en rekke artikler har avslørt at Sheikh sammen med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har mottatt 12,8 millioner kroner i 2020 og 2021 fra den aktuelle organisasjonen – som igjen kan knyttes til Saudi-Arabias autoritære regime. Bondevik har avvist at det finnes noen «politisk binding» til honorarer han har fått personlig, mens Sheikh mener Muslim World League er helt uavhengig av staten Saudi-Arabia (selv om organisasjonen er finansiert av fond kontrollert av landets myndigheter, ifølge Dagbladet).

SIER NEI TIL SP: «Nærpolitireformen har vært en katastrofe», skrev Senterpartiet i årets partiprogram. Men nå viser det seg at flere i politiet er lunkne til partiets valgløfte om å etablere 20 nye politistasjoner og politiposter allerede neste år – en sak som i disse dager er del av regjeringsforhandlingene mellom Sp og Ap i Hurdal.
        Aftenposten har spurt tillitsvalgte i Politiets Fellesforbund i samtlige 12 politidistrikter om de ønsker å gjenopprette politistasjonene – og ni av dem mener nye kontorer ikke bør prioriteres. De er enige i at politiet er blitt fjernere fra folk, men mener at ordensmakten allerede har nok utfordringer med å bemanne dagens politistasjoner. Derfor vil de heller ha flere politifolk enn flere kontorer.
– Vi har fått et nytt og større kontor, som er lagt til rette for at vi skal være samlokalisert tre kontorer i ett, sier leder Åge Løseth ved Fjaler politistasjon til avisa. For seks år siden sa Løseth til NRK at politireformen ville føre til dårligere politiarbeid ute i distriktene – nå ser han utfordringer med å skulle splitte opp politistasjonene igjen. Tillitsvalgte i Møre og Romsdal politidistrikt, Sør-Vest politidistrikt og Sør-Øst politidistrikt er mer positive til nye politikontorer, men understreker at det forutsetter en reell styrking av bemanningen.

Ha en fortsatt fin dag!

Med vennlig hilsen,
Redaksjonen i Filter Nyheter