«Revolusjon i rettssystemet»: Her er dommene der rusavhengige slipper å sitte i fengsel

Rusreformen ble ikke vedtatt. Likevel viser flere dommer Filter Nyheter har gått gjennom at synet på straff mot rusavhengige tydelig er i endring i domstolene. – Det er intet mindre enn en revolusjon som skjer i rettssystemet. Retten iverksetter en rusreform politikerne ikke har vedtatt, sier advokat Jon Anders Hasle. [caption id="attachment_83630" align="alignnone" width="392"] Advokat Jon Anders Hasle[/caption] Selv om domstolene såvidt har begynt å ta mer humanistiske hensyn i narkotikasaker de siste årene, mener Hasle endringene skjøt fart ved debatten om rusreformen denne våren. I stedet for at rusavhengige får straffer som innebærer at de må sone i fengsel, gis flere heller betinget fengsel. Da slipper de å sone – dog med prøvetid. – Nå fokuserer domstolene på hjelp, ikke straff med alle ulempene straff innebærer; både stigma og fengsel. Det er veldig gledelig at disse endringene skjer, sier Hasle. Også advokat Bendik Falch-Koslung mener vi nå er inne i et «paradigmeskifte» når det gjelder straffutmåling av narkotikasaker: – Særlig med narkomane, men jeg tror hele kommer til å bli justert med årene. Norge har vært blant landene i Europa med strengest straffer mot narkotikaforbrytelser, sier han.

Lavere straffer – men fortsatt dom

I debatten om rusreformen var det tverrpolitisk enighet om at tunge rusavhengige bør møtes med helsehjelp, ikke straff. Begrunnelsen til partiene som stemte nei til rusreformen (Ap, Sp og FrP), er at de frykter en total avkriminalisering vil føre til at folk tror narkotika er tillatt. (KrF var også imot rusreformen av lignende årsaker, men de stemte for rusreformen siden de satt i regjering). Selv om rusreformen ikke ble vedtatt, så ble det flertall for en endring i straffelov...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.