Nyhetsbrev 4. november: «Alarmerende» vekst i utslipp etter pandemien

«KORONAEFFEKTEN» I FERD MED Å FORSVINNE: På klimatoppmøtet i Glasgow ble det lagt fram ny statusrapport som viser at klimagassutslippene nesten er på vei tilbake til det de var før pandemien. Ifølge det såkalte «karbonbudsjettet» – en analyse laget av Global Carbon Project – ligger utslippene an til å øke med mer enn fem prosent fra i fjor. Forbrenning av kull og gass er høyere enn de var i 2019, samtidig som etterspørselen av industri og varer har skutt fart. Selv om en økning var ventet, har den vært større enn mange hadde forventet, sier Cicero-forsker Jan Ivar Korsbakken til NRK. Korsbakken har vært med å skrive rapporten og kaller situasjonen «oppsiktsvekkende og alarmerende»: «Det er også bekymringsverdig at man ikke har klart å få veksten inn på et grønnere spor etter pandemien». Rapporten er publisert i tidsskriftet Earth System Science Data og er foreløpig ikke fagfellevurdert. RENTEHOPP FØR JUL: «Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt opp i desember,» sa sentralbanksjef Øystein Olsen onsdag. I går besluttet Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet å holde styringsrenten uendret på 0,25 prosent. Samtidig har sentralbanken varslet at styringsrenten vil heves gradvis fremover. Økonomer i Nordea Markets mente

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.