Nyhetsbrev 3. november: Etiopias hovedstad trues av opprørshær

God formiddag!
 

ETIOPIAS HOVEDSTAD TRUET: Etiopia har erklært seks måneders unntakstilstand etter at det ble klart at opprørsstyrker fra regionen Tigray, nord i landet, nærmer seg hovedstaden Addis Abeba. Statsminister Abiy Ahmed – oppfordret tidligere denne uken innbyggerne til å gripe til våpen for å forsvare seg selv og området de bor i. En talsperson for FNs generalsekretær António Guterres sa at FN-sjefen var «ekstremt bekymret» over utviklingen i Etiopia der situasjonen risikerer å destabilisere hele regionen.
      Konflikten i det etnisk oppdelte landet startet i november i fjor, da opprørsstyrken TPLF gikk til angrep på militærbaser i Tigray, en region som grenser til nabolandet Eritrea. Statsministeren reagerte med å sende flere militærstyrker til regionen. Siden den gang har TPLF tatt kontroll over stadig flere områder i landet. Mer enn 2,5 millioner mennesker er drevet på flukt av konflikten, og minst 400 000 er rammet av sultkatastrofe. Etiopia er med sine 117 millioner innbyggere det nest mest folkerike landet i Afrika, og har vært et av de mer stabile landene på Afrikas horn. Den afrikanske union (AU) har hovedkvarter i Addis Abeba, som også huser kontorene til FN og mange hjelpeorganisasjoner. 
 

HAR BLITT GRANSKET FØR: Filter Nyheters undersøkelser rundt de statlige tilskuddene til analyseforetaket Rhipto, fortsetter. Nå kan vi fortelle at mannen bak den lille «non-profit»-foreningen, Christian Nellemann (55), tidligere har vært prosjektleder i et bistandsprosjekt hos stiftelsen GRID-Arendal der Norad opprettet en varslingssak som konkluderte med avtalebrudd og «svak finansiell kontroll». Samtidig som Tanzania-prosjektet var under granskning og GRID-Arendal tok ham av prosjektledelsen, var Nellemann i 2015 i samtaler med Utenriksdepartementet om tilskudd til Rhipto. Under ett år etter den kraftige kritikken fra Norads varslingsteam, ga UD følgende skussmål da Nellemann fikk millionkontrakt: «Sett i forhold til tidligere erfaring med søker […] ser vi ingen grunn til å betvile søkers evne eller kompetanse til å gjennomføre prosjektet.» 
    Det er disse tilskuddene som i 2021 er under full granskning hos UDs kontrolldirektør, etter at Klima- og miljødepartementet og UD i vår avdekket at Rhipto i realiteten hadde gått med overskudd i flere år samtidig som prosjektregnskapene gikk i null. Les hele artikkelen her!

TAPTE: Ett år før det viktige kongressvalget i 2022 går det slett ikke bra for Demokratene i USA. Terry McAuliffe tapte i natt guvernørvalget i Virginia mot republikaneren Glenn Youngkin. Det er første gang siden 2009 at Republikanerne inntar guvernørkontoret i delstaten. Demokratenes nederlag føyer seg til en guvernørvalgkamp i New Jersey som uventet ble en valghtriller (resultatet er ennå ikke avklart), og en illevarslende andel av velgerne nasjonalt som mener USA er på vei i gal retning.
 

NORGE BLE «DAGENS FOSSIL»: Etter at statsminister Jonas Gahr Støres talte på klimatoppmøte i Glasgow ble han tildelt den lite ettertraktede prisen «Fossil of the day» fra Climate Action Network (CAN). Japan og Australia kom på andre- og tredjeplass. I talen sa Støre at Norge skal bli ledende på grønne investeringer, men i et intervju med Aftenposten dagen før gikk gikk han enda lenger, og uttale at norsk gass må være en del av «løsningen, ikke problemet» i overgangen fra fossile til fornybare energikilder. 
     CAN er et nettverk bestående av 1500 klimaorganisasjoner fra mer enn 130 ulike land. De startet å dele ut den lite flatterende prisen til de landene som gjør minst under klimaforhandlingene i 1999. Nå mener de Norge fremsnakker olje- og gassproduksjon og driver «lobbyvirksomhet» for dette på COP og i utlandet. 
     Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, mente prisen var på sin plass, all den tid Støre brukte tid på COP til å framsnakke fossil energi. Frederic Hauge, leder av Miljøstiftelsen Bellona, kalte derimot kåringen tåpelig, da han mener det er umulig å nå klimamålene uten CO2 fangst og lagring: «Det er for meg fullstendig drømmerier, det er useriøst. Og det er slikt at miljøbevegelsen i denne sammenhengen agerer delvis kontraproduktivt», sier han til NRK
 

ANBEFALER VAKSINEN FOR 5-ÅRINGER: Det amerikanske smitteverninstituttet CDC anbefaler å gi Pfizer-vaksinen til barn mellom 5 og 11 år. «Sammen, med vitenskapen i tet, har vi tatt nok et viktig steg fremover i vår nasjons kamp mot viruset som forårsaker Covid-19», uttalte CDCs direktør Rochelle Walensky tirsdag. Tidligere samme dag hadde et ekspertpanel enstemmig anbefalt at vaksinen ble gitt til barna i aldersgruppen. Tidligere har USA godkjent vaksinen for barn fra 12 år og oppover. 
       I forkant av anbefalingen, diskuterte ekspertpanelet den sjeldne bivirkningen myokarditt, eller betennelse i hjertemuskulaturen, som har rammet særlig unge menn i alderen 16–29 år. Flesteparten av disse blir likevel friske igjen raskt. Risikoen ser ut til å avta hos barn mellom 12 og 15 år og ventes å være enda lavere hos yngre barn, ifølge ekspertene. Studier har funnet at sykdommen Covid-19 gir langt høyere risiko for å få tilstanden. Med CDCs klarsignal, kan vaksinasjonen av barna starte så tidlig som denne uken. Biden-administrasjonen erklærte i slutten av oktober at de har anskaffet de 28 millionene vaksinedosene som skal til for å kunne vaksinere barna i den nye aldersgruppen.


Ha en fortsatt fin dag!


Med vennlig hilsen,

Redaksjonen i Filter Nyheter