Nyhetsbrev 4. juni: Trusseldømt nynazist på stortingsvalgsliste

God ettermiddag!

ARRESTERT: Advokaten og demokratiforkjemperen Chow Hang Tung ble i morges arrestert utenfor kontoret sitt i Hong Kong. Det skjedde etter at hun hadde varslet en minnemarkering for ofrene etter det kinesiske regimets blodige massakre av studenter og aktivister som demonstrerte for økt medbestemmelse og frihet på Den himmelske freds plass den 4. juni 1989. I Hong Kong har myndighetene for andre år på rad lagt ned forbud mot minnemarkeringen (under påskudd av korona-tiltak), men Chow uttalte tidligere denne uka at markeringen på 32-årsdagen likevel ville bli gjennomført: – Så lenge de ikke har sagt at lys er ulovlige, så vil vi tenne lys, sa aktivisten.

TRUSSELDØMT NAZIST PÅ VALG: I begynnelsen av mai omtalte vi at Hans Jørgen Lysglimt Johansen hadde ført opp minst tre personer med bånd til Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) på årets valglister for partiet Alliansen – Alternativ for Norge. Under godkjenningsprosessen i valgstyrene har det nå dukket opp en høyreekstremist til: Nazisten Morten Lorentzen (57), som i mange år har vært en del av høyreekstreme nettverk i flere land, er nå stortingskandidat for Alliansen i Østfold. Lorentzen, som de siste årene har vært sentral i den rasistiske gruppen Folkebevegelsen mot innvandring (FMI), holdt i fjor høst en tale for svenske ekstremister der han blant annet snakket om «rasefremmede» «invasjonsstyrker», politikere som er «folkeforrædere» og om å «sikre en eksistens for den hvite rasen». 
   Les hele artikkelen her!
RØDT ÅPNER FOR MISTILLIT: Onsdag denne uka varslet Frp at de fremmer mistillit mot MDG-byråd Lan Marie Nguyen Berg. Forslaget kommer etter kostnadssprekken på 5,2 milliarder knyttet til utbygging av Oslos reservevannsforsyning, en overskridelse som først ble kjent da Oslo-byrådet la frem sitt forslag til revidert budsjett den 20. mai.
    Både Høyre, Krf, Senterpartiet og Venstre har overfor VG fortalt at de vurderer å støtte Frps forslag, men at de foreløpig ikke har landet i spørsmålet. Fredag har også Rødt uttalt at de holder døra åpen, og de har bedt om innsyn i sakens dokumenter. «Mitt hovedspørsmål er hvorfor i all verden vi står i denne situasjonen. Jeg lurer fortsatt på hvorfor byråden ikke har informert bystyret», sier Oslo Rødts gruppeleder, Eivor Evenrud til VG.  Skal mistillitsforslaget få flertall, trengs støtte fra alle fem partiene.

SETTER STREK? Arbeids- og sosialminister Thorbjørn Røe Isaksen (H) innkalte partene i kommunestreiken til møte klokka 16 i dag – kort tid etter at opptrappingen av uttaket ved sykehusene ble kunngjort.
God helg!

Med vennlig hilsen,
Redaksjonen i Filter Nyheter