Nyhetsbrev 27. oktober: 15-åring var inspirert av høyreekstreme terrorister

ALLE REGNSKAP VAR FEIL: Filter Nyheter kunne i går fortelle at Utenriksdepartementet og Klima- og miljødepartementet krever hele 12,7 millioner kroner tilbakebetalt fra analyseforetaket Rhipto
«Utenriksdepartementet finner at de prosjektregnskaper Rhipto har levert for årene 2015 til 2020 er uriktige. På denne bakgrunn kreves det full stans i videre bruk av midler fra UD og krav om tilbakebetaling av alle ubrukte midler», skriver UD i et brev til den lille organisasjonen, som Utenriksdepartementet finansierte opprettelsen av. «Det understrekes at ytterligere krav kan bli aktuelt når pågående tilsyn er gjennomført», skriver ekspedisjonssjef Ingvild Andreassen Sæverud i Klima- og miljødepartementet i et tilsvarende brev som Filter Nyheter nå har fått innsyn i.
   Bare en drøy uke før pengekravene hadde Rhipto skapt overskrifter verden rundt, som en «norsk etterretningsorganisasjon» med en rystende og eksklusiv «konfidensiell FN-rapport» fra innsiden av Afghanistan, om hvordan Taliban gikk fra dør til dør i jakten på navngitte afghanere som hadde samarbeidet med vestlige styrker.
       I slutten av mars i år erkjente Rhipto-sjef Christian Nellemann at det fantes en «overskuddsreserve» i foreningen der tilskuddspenger fra det norske bistandsbudsjettet gjennom flere år hadde endt opp som egenkapital i Rhipto. Samtidig hadde prosjektregnskapene for de samme årene gitt inntrykk av å gå i null, og at alle pengene var brukt som planlagt, til å bistå FN og Interpol med viktige analyser om kriminalitet og terrorisme.
     Totalt har Rhipto fått utbetalt 56,9 millioner kroner i statlige tilskudd, og granskningen av pengebruken pågår fortsatt. Les hele artikkelen her!

  • Tips oss! Filter Nyheter ønsker tips om misligheter i bistandsprosjekter og om forvaltningen av tilskudd i departementene og underliggende etater. Ta kontakt på e-post eller telefon 412 15 090 (gjerne via Signal).
     

RIKE KLIMASYNDERE: Verdens 20 største økonomier, G20, må kutte utslipp langt raskere og mer enn det de gjør i dag dersom de skal nå forpliktelsene sine i Paris-avtalen fra 2015. Det viser en ny FN-rapport om klimagassutslipp som ble sluppet tirsdag, i forkant av det to uker lange klimatoppmøtet COP26 som starter opp i Glasgow søndag. Utviklede land står for tre fjerdedeler av verdens klimagassutslipp og G20 representerer 60 prosent av verdens befolkning og 80 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt. G20s manglende klimatiltak er en vesentlig grunn til at verden styrer mot klimakatastrofe, ifølge FN.
     FN-rapporten kritiserer land for å gi vage lovnader om utslippskutt på lang sikt og ha utilstrekkelige utslippstiltak på kort sikt. «Mange av dem utsetter handling akkurat nå. Det er en bekymring. En utsatt handling er en handling vi ikke har råd til», sa sjefen for FNs miljøprogram (UNEP) Inger Andersen til Washington Post. Rapporten viser også at forpliktelsene som rundt 120 land har inngått så langt vil redusere klimagassutslippene med 7,5 prosent innen 2030 hvis tiltakene blir gjennomført. Men utslippene må kuttes omtrent syv ganger så raskt dersom Paris-avtalens 1,5-gradersmål skal nås. For å nå 2-gradersmålet må utslippene kuttes fire ganger så raskt som det de ligger an til. Mandag sa FN at verden styrer mot en global oppvarming på 2,7 grader (sammenlignet med førindustrielt nivå) innen utgangen av århundret.

RADIKALISERT PÅ NETT: Politiets etterforskning av skoleangrepet i svenske Eslöv, der en 15 år gammel gutt med hjelm og hodeskallemaske skadet en lærer med kniv den 19. august i år, viser hvordan tenåringen var inspirert av andre høyreekstreme terrorangrep, hadde forfattet et eget «manifest» og over tid gitt uttrykk for ekstreme holdninger på chat-plattformen Discord.
    Noen uker før angrepet, der 15-åringen var bevæpnet med flere kniver og to ikke-funksjonelle pistoler, la han ut et varsel om en forestående skoleskyting i Australia, der muslimer ble utpekt som mål. Dette ble fanget opp av FBI, som kontaktet politiet i Skåne. På dette tidspunktet var 15-åringen allerede kjent for politiet: I januar hadde han båret et hakekors-armbind ved togstasjonen i Eslöv. Politibetjentene som kjørte ham hjem, noterte seg «urovekkende» bilder av skoleskytere og høyreekstreme symboler på gutterommet.
    Sakkyndige mener 15-åringen kan ha vært alvorlig psykisk syk på gjerningstidspunktet (og at han fortsatt kan være det). Tiltalte selv har i detalj forklart seg om både planleggingen av knivangrepet og stemmer i sitt eget hode. Han strømmet video fra angrepet via et kamera montert på hjelmen.  – Det er ganske tydelig at det finnes en form for psykisk lidelse her, noe som er vanlig blant dem som går til angrep alene. Men det holder ikke som forklaring, selvfølgelig. Hadde han ikke havnet i dette miljøet, så hadde ugjerningen formodentlig heller ikke skjedd, sier psykolog Håkan Järva, som er ekspert på radikale bevegelser og sekterisme, i et intervju med Expo. Rettssaken mot tenåringen begynner torsdag denne uka.
GRANSKNING AV KONGRESS-STORMINGEN: Minst fem personer som tidligere jobbet under Trump-administrasjonen i Det Hvite Hus deltar nå frivillig i samtaler med komiteen som gransker angrepet mot Kongressen (US Capitol) den 6. januar i år, ifølge CNN.
    Dette skjer etter at advokater i komiteen har kontaktet en rekke av Trump-administrasjonens ansatte for å spørre om de vil uttale seg, uten trussel om stevning. Av de fem personene skal noen ha gitt relevant informasjon, mens andre vil unngå å bli juridisk tvunget. Flere andre personer som ble kontaktet har enten takket nei eller ikke svart i det hele tatt. 
      Samtidig prøver tidligere president Donald Trump å gå rettens vei for å stoppe komiteens granskning. Han stevner både komiteen og Riksarkivet i forsøk på å skjerme dokumenter fra dem. Trumps advokat har nylig instruert fire av dem som tidligere jobbet i Trump-administrasjonen om ikke å uttale seg til komiteen. 

Med vennlig hilsen,
Redaksjonen i Filter Nyheter