Nyhetsbrev 21. april: Store opptøyer i Russland

God ettermiddag!

SKYLDIG PÅ ALLE PUNKTER: Hva er neste skritt for Black Lives Matter-bevegelsen og kampen for reformer i politi og rettsvesen i USA? Bildene av  Derek Chauvin i håndjern er allerede ikoniske, men mange forsøker å løfte blikket etter at eks-politimannen i går kveld ble kjent skyldig av juryen for drapet på George Floyd under en pågripelse i fjor. (Se noen av de mer spontane reaksjonene og lettelsen  etter kjennelsen her). New York Times har en langlesning om den varige betydningen av Floyd-saken og alt som fulgte etter.

– SOM Å SNAKKE TIL EN VEGG: Du må få med deg vår reportasje om tre norske brødre som forteller om hvordan konspirasjonsteorier har splittet familien deres. Den ene spilte sjakk med nå avdøde Hans Gaarder – uten å dele noen av hans tankegods – den andre broren ble innlagt på sykehus med covid-19, og den tredje både nekter å ta vaksine og tegner pandemien inn i et komplott mot befolkningen. Filter Nyheter har snakket med alle tre. Les artikkelen her!


VAKSINEBØNN I SKYGGEN AV NAVALNYJ: Russlands president Vladimir Putin har holdt sin årlige tale til folket. Talen, som er en gyllen anledning til fagre løfter, skryt om resultater og å vise muskler til (utenriks-)politiske rivaler, inneholdt i år en innstending bønn: «Jeg henvender meg til alle innbyggere i Russland: Ta vaksinen», sa Putin. Til nå er bare 8 millioner av Russlands 144 millioner innbyggere vaksinert – og det skyldes ikke mangel på vaksiner, men mangel på tillit.
    Samtidig som Putin stod på talerstolen, startet støttespillerne til den fengslede opponenten Aleksej Navalnyj – som nå ligger på sykehus og sies å sveve mellom liv og død – sine demonstrasjoner i en rekke russiske byer for å kreve ham løslatt. (Følg utviklingen i direktebloggen til Moscow Times)

VEST BLIR VIKTIG: Spenningen i kampen mellom de politiske blokkene vil øke mange hakk hvis Venstre og KrF klarer å heve seg over sperregransa frem mot valget. Og kampen om sprregrensa, den vil foregå i Hordaland, ifølge kommentator Jens Kihl i Bergens Tidende. For første gang på 88 år kan KrF miste stortingsplassen fra Hordaland. Selv i byen partiet i sin tid så dagens lys i, Bergen, står KrF i fare for å stå uten folk på Stortinget. Det vil være første gang siden oppstarten i 1933. Det samme gjelder Venstre, med førstekandidat og partiets nestleder Sveinung Rotevatn. Men det skal ikke mer til enn at noen få velgere sikfter oppfatning i det folkerike fylket for å dytte de to partiene over sperregrensa og utløse drastisk flere mandater, påpeker Kihl: «Det meste tyder på at valgkampen i Hordaland blir intens, spennende – og viktig for partienes nasjonale resultat».

LIVSFARLIG IDENTITETSKRISE: – Volden har veldig lite støtte i det brede lag av befolkningen, sier Nord-Irland-ekspert Feargal Cochrane til Filter Nyheter om de siste opptøyene som har fått mye medieoppmerksomhet. Han forklarer blant annet hvordan en begravelse som brøt covid-19-reglene ligger bak. Men uroen er ingenting i forhold til hva som kan komme framover hvis gjennomføringen av Brexit fortsetter å forsterke konfliktene. – Det kom som et sjokk, sier Cochrane – som selv har vokst opp i Belfast – om britenes nye handelsgrense. Les hele intervjuet her.


Ha en fortsatt fin dag!


Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter