Tre brødre forteller: Konspirasjonsteorier splitter familien

Pandemien har slitt på familiebåndet mellom brødrene Kim, Pål og Claes Nordquelle.

– Jeg er helt oppgitt. Det har bare vært leven fra ende til annen, en familie som ikke vil snakke med meg mer. – Det har gått utover familierelasjoner? – Hvilke familierelasjoner? Claes Nordquelle ler. Vi møter ham første gang på brygga ytterst på Tjuvholmen, der oslofolk har tatt turen ut i godværet. Claes har gått hit sammen med en venninne, og poengterer at «det nærmeste man kommer en utepils om dagen er en benk ved sjøen». 48-åringen fra Nordstrand i Oslo er blant dem som mener tiltakene og håndteringen av koronapandemien har gått av hengslene. Ikke bare det, han mener den er et verktøy til å undertrykke verdens befolkning. Han snakker om at folk som målbærer slike synspunkter blir latterliggjort, sensurert og gjort til «nobodies». – Det viser det skrekkregime vi lever under, sier Claes. To jenter i badedrakt står ytterst på bryggekanten et lite steinkast unna. De har plasket rundt i den solblanke fjorden i flere minutter, og ser ikke ut til å gi seg. En tenåring kommer susende på sparkesykkel. Claes ler av kontrasten mellom utsikten og det han nettopp har sagt. Så blir han alvorlig igjen, og sier at folk som mener noe annet enn det som er etablert medisinsk kunnskap om korona eller andre fenomener, blir stemplet som «konspirasjonsteoretikere». Han sammenligner merkelappene med dehumaniseringen jødene opplevde i mellomkrigstiden, og opplevelsene til afroamerikanere i USA fram til 1960-tallet. – Så lenge det ikke skjer deg, så sitter vi der som en gjeng feiginger og godtar at andre blir latterliggjort, sier han. – Blir du beroliget over at Astra Zeneca og Johnson&Johnson pauses og stanses når man oppdager alvorlige bivirkninger? – Ikke i det hele tatt. Viljen jeg har sett til å sette all lit til vaksine, og begrave annen informasjon om medisiner og vitaminer gir ikke tillit, nei. Kall det en avledningsmanøver, for at det fortsatt skal være tillit til vaksine...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.