Nyhetsbrev 19. august: Frp beholder pengene fra hemmelige givere

God formiddag!

SKYLDER PÅ HVERANDRE: Etterretnings-svikten som ligger bak den dødelige og fullstendig ukontrollerte evakueringen fra Kabul preger nå regjeringene i mange vestlige land. Samtidig avslørte New York Times på mandag at president Joe Biden tidligere i år hadde fått langt dystrere etterretningsrapporter om Taliban enn de optimistisk uttalelsene hans om tilbaketrekningen skulle tilsi, og at CIA hadde gitt ganske klar beskjed om at afghanske styrker ikke ville stå imot Talibans ferd mot Kabul. Det hvite hus og forsvarssjef Mark Milley svarte i går på lekkasjene med å peke på at ikke engang de mest pessimistiske etterretningssjefene har indikert at Taliban skulle ta kontroll så raskt. –  Jeg kjenner ikke til noen rapport som forutsa at Afghanistans militærstyrke på 300 000 skulle fordufte på elleve dager, sier Milley. Ifølge NY Times har de interne anslagene på Afghanistans fall etter en tilbaketrekning variert fra to år til én måned.

FIKK PENGER FRA HEMMELIGE GIVERE: Høyre, Venstre og KrF fryser tilsammen 750 000 kroner som de i forrige uke fikk fra  «Aksjon for borgerlig valgseier» (Frp fikk ytterligere 250 000) etter at Filter Nyheter spurte partiene om hvordan de har håndtert at giverne bak ad hoc-foreningen er holdt hemmelige. Hovedregelen i partiloven er at partiene ikke skal ta imot gaver fra anonyme givere, og så sent som i februar i år mottok partiene en ny lovtolkning om dette temaet. Der formaner Partilovnemnda om at penger samlet inn av andre utløser en «særlig aktsomhetsplikt» og at det er partienes ansvar å følge partilovens formål om åpenhet rundt finansieringen. Ifølge Aksjon for borerglig valgseier hadde imidlertid ikke partiene etterspurt informasjon om giverne. Partilovnemndas leder, jusprofessor Eivind Smith, er svært kritisk: – Rapporter fra partier som mottar bidrag fra organisasjonen «Aksjon for borgerlig valgseier» gir ikke beskjed om hvem som egentlig ga pengene. Dette fremstår som en mangel i det systemet som skal bidra til åpenhet om hvordan partiene er finansiert. Resultatet blir at offentligheten ikke får vite hvem som ga store beløp i indirekte partistøtte, sier Smith til Filter Nyheter.
     – For å sikre at det er i tråd med partiloven å motta bidraget har vi satt i gang undersøkelser. Vi kommer ikke til å bruke dem før det er klart at bidraget er innenfor lovverket, sier generalsekretær Tom Erlend Skaug i Høyre, mens Venstre og KrF ga tilsvarende uttalelser.
   Fremskrittspartiet mener imidlertid partiet vet nok til å ta pengene i bruk i valgkampen. «Basert på dialog er bidraget så langt vi er kjent med ikke i strid med partiloven», uttaler Frp til Filter Nyheter.
     Ap-nestleder Hadia Tajik uttaler til VG athemmelige pengedonasjoner er en uønsket amerikanisering av valgkampen: – Det skulle bare mangle at de borgerlige partiene ikke bruker penger de har mottatt, når avsenderen ikke kan utelukke at de kommer fra utlandet, eller fra kriminell aktivitetLes Filter Nyheters artikkel her!


DET ER KOMPLISERT: Talibans seier i Afghanistan kan styrke moralen også til andre ekstreme islamistgrupper og føre til mer terrorisme på sikt – men det er altfor tidlig å si hvordan det vil arte seg. Det er essensen av ekspertanalysene i denne gode artikkelen fra DW. IS er i utgangspunktet fiendtlig innstilt til både al-Qaida og Taliban, og det er ikke gitt at gruppene vil styrke seg innenfor Afghanistans grenser under Talibans nye «islamske emirat». Samtidig har det nylig blitt inngått flere «fredsavtaler» mellom terrorgruppene som kan bli utvidet.

EN EKTE KRISEMÅLING: Senterpartiet går ned fire prosentpoeng til 11,3 prosent på den siste målingen til Respons Analyse for VG/BT.

SPERRET OLJEANLEGG: De radikale klima-aktivistene i Extinction Rebellion (XR) stengte i morges veien til oljeanlegget Stureterminalen i Øygarden med lenkegjeng og bannere om å forby oljeutvinning, slik at ingen ansatte kunne ta seg til Equinors område. Samtidig tok noen av aktivistene seg inn i sikkerhetssonen til anlegget i båt. Klimademonstrantene protesterer mot Breidablikk-feltet, som skal føre i land olje til Sture til 2044. – Det er samme tiår som FN forventer at kloden vil krysse 1,5 graders-grensa. Forskning viser at klima- og økologisk sammenbrudd vil føre til folkevandring, avlingssvikt, matmangel, ekstremvær og dødsfall, skriver XR i en pressemelding. 
    Aksjonene mot Equinor er oppladning til kommende uke, som XR kaller «Nordic Rebellion», der det er planlagt både ordinære demonstrasjoner og omfattende uvarslede aksjoner med sivil ulydighet i Oslo, der også aktivister fra Sverige og Danmark visstnok deltar. (Den ikke-voldelige organisasjonen bruker pågripelsene under slike aksjoner til oppmerksomhet og rekruttering).
 

  • PS! Jeg håper du har lagt merke til tegningene til vår egen Pål Nordseth på forsiden av det månedlige Filter-magasinet. (Ikke? se nedenfor for hvordan du abonnerer). Nå vil du få se mye mer av streken hans, som selvstendig satire og del av nyhetsformidlingen vår på nettet. Les mer og sjekk ut noen av tegningene her!


Ha en fortsatt fin dag!


Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter