Nyhetsbrev 17. juni: Stor razzia mot avisredaksjon i Hong Kong

God ettermiddag!

BEVISST VALG: Siden pandemien startet har norske helsemyndigheter fastholdt at dråpesmitte er den primære smittemåten for Covid-19. Men det er misvisende. Viruset må ikke opptre som dråper i tradisjonell forstand for å smitte – under gitte forhold er det tilstrekkelig å puste inn små virusholdige partikler i luften, såkalte aerosoler. Folkehelseinstituttet vedgår overfor Filter Nyheter at den misvisende omtalen av dråpesmitte gjennom pandemien har vært bevisst, for å «flagge» hvilket smittevernregime helsepersonell burde forholde seg til: «Men med å ta det valget, var prisen at nyanser i smittemåte ikke ble tydeligere kommunisert», skriver seksjonsleder Hanne-Merete Eriksen-Volle ved FHI.
    I Tyskland informerte helsemyndighetene om faren for aerosol-smitte allerede 12. juni i fjor: «Å oppholde seg i små, dårlige eller ikke-ventilerte rom i lange perioder kan øke sannsynligheten for aerosoloverføring, selv over en avstand større enn 2 m.»
   FHI mener det ikke har vært grunn til å endre smitteverntiltakene: «Selv med en annen inndeling av smittemåter og styrket kunnskap om at innåndingssmitte kan skje over avstander på mer enn to meter, vil vi foreløpig ikke anbefale endring i gjeldende rutiner og smitteverntiltak»Samtidig har lærere i Tyskland gått med munnbind og luftet klasserommet mot korona hvert 20. minutt gjennom hele siste skoleår, etter påbud fra helsemyndighetene: «Lufting er et av de vesentligste hygieniske tiltakene i lukkede rom for å forhindre spredning av Covid-19.» Les hele artikkelen her!

ARRESTERER PRESSEFOLK: Mange titalls politifolk deltok i morges i en razzia mot redaksjonslokalene til den pro-demokratiske tabloidavisa Apple Daily i Hong Kong. Sjefredaktør Ryan Law og flere av direktørene i avisas eierselskap er pågrepet, i det som er en ny eskalering av angrepet på pressefriheten i Hong Kong. I dagens politiaksjon ransaket politiet blant annet datamaskinene til jurnalister i avisa.I august i fjor ble eieren Jimmy Lai og flere andre personer arrestert i en lignende aksjon . Alle er siktet etter den nye kinesiske sikkerhetsloven, som blir brukt av Kina til å undertrykke demokratibevegelsen i Hong Kong. 

USTRATEGISK? Apropos Kina: Jens Stoltenberg er «upresis og ivrig fremoverlent på en måte Natos generalsekretær ikke bør være. Og da risikerer han å blåse ild på glørne og dessverre undergrave den sikre og trygge fremtiden han også sier han ønsker å skape». Det mener NUPI-tungvekterne Sverre Lodgaard og Henrik Thune, som i en kronikk i Aftenposten angriper NATO-sjefens offentlige uttalelser om Kina fra et realpolitisk perspektiv. (Blant dem at «Kina ikke på noen måter deler våre verdier»). «En eskalerende stormaktskonflikt med Kina vil ikke hjelpe oss til å løse klimaproblemer eller fremme enkeltmenneskers rettigheter. Det samme gjelder for cybertrusselen. Utfordringene fra Kina vil tvert om øke», mener forskerne.
    På toppmøtet mandag valgte NATO for første gang en konfronterende linje overfor Kina og erklærte landets militære ambisjoner som en global sikkerhetsutfordring.

– KINA HACKET FYLKESMENN: Nå ble det mye Kina, men det er ikke min feil: Politiets sikkerhetstjeneste mener det var kinesiske spioner som sto bak det store dataangrepet mot flere norske fylkesmannsembeter (nå statsforvaltere) i 2018– Vi har i denne konkrete saken etterretningsinformasjon som peker i en tydelig retning mot at det er aktøren APT31 som står bak operasjonen mot statsforvaltningsembetene (…) APT31 er en aktør som vi knytter til kinesiske etterretningstjenester, sier Hanne Blomberg, sjef for kontraetterretning i PST, til NRK.


Ha en fortsatt fin dag!


Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter