Kreml advarer mot Nato-utvidelse: «Mer militær spenning, mindre forutsigbarhet»

IKKE GREIT MED NATO-UTVIDELSE: Den russiske vise-utenriksministeren Sergej Ryabkov sier Vesten «ikke må ha noen illusjoner om» at Russland vil finne seg i den nordiske utvidelsen av Nato. Finland fattet det formelle, historiske vedtaket om å søke medlemsskap i går, i Sverige er det ventet at det skjer i løpet av ettermiddagen  (landet sender også diplomater til Ankara for å diskutere Tyrkias innvendinger mot opptakelsen). Det skjer som reaksjon på Vladimir Putins angrepskrig mot Ukraina, som delvis er grunngitt med innlemmelsen av tidligere østblokkstater i Nato etter murens fall på 90-tallet. Nå får russerne en 1300 kilometer lang finsk grense mot Nato, istedet for bare de norske, baltiske og kaliningradskse grensene. «Det generelle militære spenningsnivået vil øke, og forutsigbarheten reduseres. Det er en skam at sunn fornuft ofres for en fantom-bestemmelse om hva som bør gjøres i situasjonen som utspiller seg», sier Ryabkov til det russiske nyhetsbyrået RIA, ifølge Reuters.ENIG MED BØNDENE: Norske bønder får 10,9 milliarder i økte overførsler i den nye jordbruksavtalen med staten, som det ble enighet om i dag. Det er nok til å gi bøndene full kompensasjon for de økte prisene på blant annet gjødsel og strøm, 28 400 kroner i økt årslønn i år og 64 000 neste år. «Dette er første steg i snuoperasjonen vi trenger», sier Bjø...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.