Katolsk gruppe spionerte på presters Grindr-bruk

SPORET PRESTENE PÅ PRIVATEN: En katolsk gruppe i USA har i hemmelighet brukt millioner av dollar på å kjøpe data fra apper som sporer brukeren, og brukt informasjonen til å identifisere prester som er aktive på datingapper for homofile. Gruppen har deretter varslet bispedømmene der prestene er ansatt, avslører Washington Post

Bak den Denver-baserte Catholic Laity and Clergy for Renewal står tre velstående, katolske filantroper med det mål – ifølge søknaden om skattefradrag – å «styrke kirken i sin misjon» ved å gi biskopene «evidens-baserte ressurser» for å identifisere svakheter i utdannelsen av nye prester. Folk involvert med gruppa skal ha vært involvert da en prest i Wisconsin i 2021 ble outet av et katolsk nettsted som bruker av appen Grindr samt kjente homobarer og badehus, og måtte gå fra et høytstående verv i Den amerikanske katolske bispekonferanse. Saken vakte i sin tid stor oppsikt, men nettstedet nektet å avsløre hvordan de hadde fått tak i datagrunnlaget.

Praksisen er typisk for en ny type overvåkning der hvem som helst med penger kan utnytte kommersielt tilgjengelige data, skriver den amerikanske avisa. 



NORGES BANK REDDES AV LAVPRISKJEDER: Prisveksten i februar i Norge var på 6,4 prosent, mindre enn fryktet, og det kan til en viss grad forklares med de store dagligvarekjedenes priskrig på mat, skriver E24Matprisene ble aktualisert før jul da bransjen varslet et større prishopp i februar på grunn av økte energi- og råvarepriser. Så fikk en av kjedene mye oppmerksomhet ved å avblåse prisøkingene (hvertfall på deler av sortimentet), og de andre fulgte snart etter. Konkurransesituasjonen på det norske dagligvaremarkedet kan ikke friskmeldes av den grunn, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) til VG«Vi kan ikke slutte fra en måned til en annen måned at konkurransen nå har blitt veldig mye bedre eller dårligere. Men over tid vet vi at det har vært og er for lite konkurranse i det norske dagligvaremarkedet».

Årsaken til at Norge har færre aktører på dagligvaremarkedet enn i mange andre land er omstridt – det kan du lese mer om i vår sak fra februar: Derfor er norske matbutikker som de er.


MANGE BEKKER SMÅ: Et av de oftest gjentatt argumentene mot en aggressiv norsk klimapolitikk er at Norge står for en forsvinnende liten del av verdens utslipp. Per capita ligger vi riktignok godt over gjennomsnittet, men som nasjon er vi relativt ubetydelige. Hvorfor skal Norge betale dyrt for å redusere utslippene? Redaktør i Our World in Data, Hannah Ritchie, gir et mulig svar på Twitter: En figur som viser at Kina, USA, India, Russland, Japan, Iran og internasjonal luftfart stpr bak 64 prosent av verdens utslipp, men de resterende 36 prosentene kommer fra land med utslipp som isolert utgjør under 2 prosent av globale utslipp. Klikk her for å lese mer om de betydelige ubetydelighetene i ukas utgave av klimaspalten ELENDIG FREDAG.


  • For å lese ELENDIG FREDAG og alle andre eksklusive Filter-spalter trenger du et abonnement. Klikk her for å abonnere! (PS! Tegner du årsabonnement på papir-Filter nå, får du ett år med fotballtidsskriftet Josimar på kjøpet, helt uten ekstra kostnad).

DYR EL: Synes du at du betaler mye for strømmen? Tirsdag kveld betalte et underselskap av Storbritannias nasjonale nettverksselskap tilsvarende 24 888 norske kroner per megawatt-time. Kaldt, vindstille vær ga liten fornybar kraftproduksjon og høyt forbruk, situasjonen ble ikke bedre av streik ved franske kjernekraftverk, og resultatet var at nettoperatøren måtte betale i dyre dommer for gassgenerert reservekraft i de heftigste forbrukstimene. Prisen er likevel ikke rekord, skriver Energiwatch – den ble satt i desember i fjor, da kraften en periode kostet over 6000 pund for megawattimen. 


FLAGGET AV ANONYM TIPSER: Gjerningsmannen som i går kveld skjøt og drepte sju mennesker, og deretter seg selv, i et Jehovas vitner-bedehus i Hamburg, ble varslet om til politiet for to måneder siden. En anonym brevskriver mente da at mannen som i tysk presse omtales som Philipp F, bar på «et spesielt hat» mot den kristne sekten, som han enten forlot eller ble ekskludert fra i 2021. Politiet sjekket og fant at 35 åringen var samarbeidsvillig, overholdt alle våpenlover og ikke bar tegn på mental sykdom, og lot ham derfor beholde våpnene sine, ifølge RND. I natt fant politiet 15 ladde magasiner med like mange patroner i hver, i tillegg til ytterligere rundt 200 patroner.

Da gjerningspersonen entret bygningen – en såkalt «rikets sal» i Hamburg Nord – i 21-tiden i går skal han allerede ha drept sitt første offer i en bil på utsiden. Han skal ha avfyrt våpnene konstant idet han gikk inn, og trakk seg opp i andre etasje da politiet ankom kort tid etter – en avdeling av byens spesialpoliti skal tilfeldigvis ha vært i nærheten, ifølge byens politisjef. 

Et ufødt barn skal være blant de sju ofrene.


TURISTØYA SOM BLE ET FLYKTNINGFENGSEL: Filter Nyheter har fulgt flyktningene Ebrahim «Ebi» Malihi og Sorious siden 2020 og fram til i dag. Begge flyktet over Egeerhavet i en overfylt gummibåt fra Tyrkia, før de endte opp med å bo i flyktningleiren på den greske øya Samos i flere år. Etter å ha levd i en skitten leir med rotter som kribla rundt dem og flere kalde vintrer, kom det også en pandemi: «Du tenker at du kan dø. Det eneste du har er håpet om at du overlever», sier Sorious fra Sierra Leone. Nå er leiren tom for flyktninger, men teltplassen er fortsatt ikke fjernet. Her har du helgas lesestoff.


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.