Små land som Norge står bak en stor del av globale utslipp

NORGE STÅR BARE for en drøy promille av verdens utslipp, så hvorfor skal vi kutte utslippene? En ny oversikt gir et mulig svar. Mer om det i ukas hovedsak, men først:

UKAS RUNDE

  • Forskere sier en ny form for karbonfangst fra luft (DAC) er lovende. Det skriver BBC. Et nytt absorberende materiale skal suge til seg mer enn tre ganger så mye karbon som eksisterende teknologier. «Dette er spennende og har en god sjanse til å transformere forsøkene på CO2-fangst», sier professor Catherine Peters ved Princeton.
  • Det britiske energianalysebyrået Wood Mackenzie støtter Rystad Energy i at mer norsk olje og gass har en positiv klimaeffekt. Det skriver DN«Fordi norske leveranser er renere enn det globale gjennomsnittet, følger det at jo mer norsk olje og gass du har, jo bedre», sier analysetoppen Andrew Latham til avisa. Leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen, kaller konklusjonen useriøs og peker på at den forutsetter at norsk produksjon ikke har noen effekt på etterspørselen.
  • En ny studie viser at utslipp fra skogbranner i boreal barskog stod for nesten en fjerdedel av totale utslipp fra skogbranner i 2021. Vanligvis er tallet 10%.&nb...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.