Den greske turistøya ble et flyktningfengsel: – De hatet oss

Samos, 2020: «En flyktning beruset av tanker om frihet. Vi sulter etter frihet, selv om vi ikke aner hva frihet betyr. Fangenskap betyr ikke alltid fengsel».

Sangteksten er hentet fra en av de mange låtene til Ebrahim «Ebi» Malihi. Den 24. juli 2017 flyktet den da 28 år gamle hiphop-artisten fra Iran for å kunne skrive fritt om det islamistiske regimet. De samfunnskritiske tekstene hans kunne ha ført til fengsel, i verste fall henrettelse, om han hadde blitt i hjemlandet.

Da Filter Nyheters journalist møtte ham på den greske øya Samos i mars 2020, hadde han allerede levd som flyktning i tre år og skrev om sitt nye liv:

«Blant alle pengene som flyr, hvor mye er hver enkelt flyktning verdt? Folk gjør business ut av migrantenes liv, uten å vite hvem vi er. De har drept og ydmyket sjelen vår med måten de ser på oss».

De neste tre årene holder Filter Nyheter kontakten med Ebi, mens hans lever i en pandemistengt flyktningleir og har en underbetalt jobb på Fastlands-Hellas, før han til slutt reiser tilbake til en tom flyktningleir på Samos.

– Jeg skriver tekster om landet mitt og om folket. Jeg vil bli berømt, og synge for frihet. Etter det, kanskje om 30 år, kan jeg tjene penger og hjelpe flyktninger, spådde Ebrahim «Ebi» Malihi i 2020. Foto: Marie Lytomt...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.