Iransk klatrer droppet hijab – nå får ikke vennene tak i henne

KLATRET UTEN HIJAB, GIKK OFFLINE: Det er bekymring for sikkerheten til den iranske konkurranseklatreren Elnaz Rekabi etter hun søndag stilte uten tildekket hår i en mesterskap i Seoul, og i etterkant ikke har vært å få tak i for sine venner. BBCs persiske kringkastingsservice skal ha «velinformerte kilder» på at Rekabis pass og mobiltelefon er konfiskert, og en regjeringskritisk iransk nettside skal ha rapportert at klatreren ble ført til den iranske ambassaden etter turneringen og i dag er flydd tilbake til Tehran, en dag før planlagt, for å komme demonstranter i Iran i forkjøpet. Klatreren har tidligere snakket til vestlige medier om at det gir henne et handikap å konkurrere med skaut.

Den iranske ambassaden i Sør-Korea kommenterer at den tilbakeviser «alle falske og feilaktige nyheter og desinformasjon vedrørende Elnaz Rekabi», skriver The Guardian.


SIAN-LEDER DØMT TIL FENGSEL: Lars Thorsen, lederen av den muslimfiendtlige og høyreradikale organisasjonen SIAN, er i Oslo tingrett dømt til 21 dager ubetinget fengsel etter å ha brukt såkalt forsvarsspray mot to personer i forbindelse med koranbrenninger på Tøyen og på Mortensrud i Oslo 4. mars i år. Tingretten beskriver voldsbruken som «relativt beskjeden» men er klar på at betinget fengsel ikke ville vært nok: «(…) det er tale om en voldsforbrytelse i det nedre sjikt av straffeloven § 271, dog slik at forholdet er for alvorlig til en straff i frihet». Thorsens forsvarer, advokat John Christian Elden, opplyser til Filter Nyheter at Thorsen vurderer å anke «på de tre ukene med pallesnekring». Les saken her.


  • TUSEN TAKK FOR STØTTEN! Vi har med Filter FADDER-kampanjen på kort tid samlet inn penger til 50 gratisabonnementer for studenter. Absolutt alle monner drar, så sleng gjerne inn en valgfri sum til Vipps-nummeret 73 15 46. Vi matcher alle donasjoner krone for krone, og lar de gå til gratis årsabonnementer til studenter, slik at den oppvoksende slekt har tilgang på kvalitetsjournalistikk. Les mer her!

HAR BILDENE: I et stykke fremoverlent journalistikk har den svenske tabloidavisa Expressen senket et kamera til bunnen av Østersjøen for å ta bilder av skadene på Nord Stream-ledningen. Det er noe usikkert hvilken ny innsikt i hendelsesforløpet bak lekkasjene det egentlig gir å se undervannsbildene av forvridd armeringsjern og oppskrapet metall. Men ifølge avisa kan man slå fast at enkeltrørene i ledningen er revet fra hverandre og at eksplosjonene har skapt renner i havbunnen. Expressen skriver også at det ser ut som om minst 50 meter at gassrørledningen ser ut til å mangle, trolig fjernet av politiet som etterforsker lekkasjene som oppsto den 26. september. Dansk politi bekrefter i en pressemelding i dag at skadene på rørledningen i dansk økonomisk sone skyldes eksplosjoner


HØYRE + FRP VIL HA SOLCELLE-GREP: Stortinget vedtar i dag å pålegge regjeringen å vurdere flere grep for å gjøre det lettere for både næringslivet og andre å bygge solcelleanlegg og selge kraften man ikke bruker selv. Det skjer på initiativ fra Høyre og med støtte fra Fremskrittspartiet, skriver NRK. Tiltakene kommer i tillegg til de fem opposisjonen fremmet og fikk flertall for under krisemøtet om strømprisene tidligere i høst.


GASS-SKIP I KØ: Flytende naturgass (LNG)  levert med skip har vært en stor del av redningen for et Europa i akutt energikrise. Men går ikke helt knirkefritt å erstatte store mengder russisk gass med vannbårne, hypernedkjølte hydrokarboner fra USA og Midt-Østen. Det er begrenset kapasitet i prosesseringsanleggene som «regassifiserer» væsken, og når det kommer for mange skip samtidig blir liggende og vente – akkurat nå er det minst 35 slike utenfor spanskekysten og i Middelhavet, og operatørene advarer mot at de kan bli nødt til å levere lasten andre steder, skriver Reuters. At Kina har stanset eksport av LNG for å sikre egen forsyning hever prisene i Asia og bidrar til å gjøre det mer attraktivt å sende skipene østover.