Grisebonden fikk 25 000 i bot etter tilsyn: Slik forklarer han avvikene

– Det blir som når du er i kontroll med bilen din. Hvis du blir stoppet i politikontroll og lyset ditt ikke virker, og du egentlig er på vei til stasjonen for å reparere lyktene, så blir det avvik. Det samme blir det jo egentlig i et fjøs – et tilsyn er tilstandsrapporten der og da. Og alt tilsier at sånn er det ikke hos meg i det hele tatt.

Det forteller en av grisebøndene som ble inspisert under Mattilsynets tilfeldig utvalgte tilsyn i 2021 og 2022, til Filter Nyheter.

Kontrollørene på gården hans fant at tre av grisene i fjøset led av «røde, hovne og infiserte» halefester, og at det rant puss fra såret til den ene av dem. Inspektørene kalte dette «svært alvorlig for dyrevelferden» og fattet hastevedtak om avlivning. Grisene hadde «blitt utsatt for unødvendig lidelse og smerte», het det i vedtaket. Bonden avlivet grisene senere samme dag.

Mattilsynet fattet samtidig vedtak om at han måtte «ivareta» fire andre skadde griser med delvis avbitte, hovne eller betente haler, samt en halt gris.

Ved en såkalt kjøttkontroll Mattilsynet gjennomførte hos Nortura i forbindelse med slakting, konkluderte tilsynet også med at en av grisene hans var «uegnet som mat» på grunn av et middels stort

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.