Svøpe på demokratiet, angrende homo-omvendere og monsterbefengt småbydrama

Redaksjonens aktuelle kulturtips. Du har tilgang til denne artikkelen fordi du er abonnent hos Filter. Takk for det!


SAKPROSA: Stakkars Elbridge Gerry (1744-1814). Motstandshelt i revolusjonskrigen. Undertegner av uavhengighetserklæringen. Guvernør og visepresident. Og så var det en motvillig godkjennelse av av noen grensejusteringer i en salamanderformet region av Massachussetts som skulle løfte hans navn inn i evigheten. I dag er fenomenet gerrymandering, å endre valgkretser med det for øye å skape flertall for det regjerende partiets representanter, blitt en svøpe på demokratiet som senker antall konkurranseutsatte plasser i Kongressen og i delstat-parlamenter og bidrar til polariseringen av amerikansk politikk, argumenterer professor Nich Seabrook i boka med (den ironiske) tittelen «One Person, One Vote». Den forteller gerrymanderingens historie helt fra Elbridge Gerrys dager og til i dag, hvor stordata-genererte befolkningsframskrivinger og simuleringer av flyttemønstre har gjort de jevnlige valgdistrikt-opptegningene i USA til et høyteknologisk politisk spill (og ja, begge partier holder på med dette). «One Person, One Vote» lastet vi ned som e-bok.


LHGBT-KAMPEN: Misforståelsen om at folk blir homofile på grunn av traumatiske opplevelser, kan «kureres» og vendes om til et heteronormativt tiltrekningsmønster, lever dessverre videre i visse lag av befolkningen. «Pray Away»...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.