Svøpe på demokratiet, angrende homo-omvendere og monsterbefengt småbydrama

Redaksjonens aktuelle kulturtips. Du har tilgang til denne artikkelen fordi du er abonnent hos Filter. Takk for det!


SAKPROSA: Stakkars Elbridge Gerry (1744-1814). Motstandshelt i revolusjonskrigen. Undertegner av uavhengighetserklæringen. Guvernør og visepresident. Og så var det en motvillig godkjennelse av av noen grensejusteringer i en salamanderformet region av Massachussetts som skulle løfte hans navn inn i evigheten. I dag er fenomenet gerrymandering, å endre valgkretser med det for øye å skape flertall for det regjerende partiets representanter, blitt en svøpe på demokratiet som senker antall konkurranseutsatte plasser i Kongressen og i delstat-parlamenter og bidrar til polariseringen av amerikansk politikk, argumenterer professor Nich Seabrook i boka med (den ironiske) tittelen «One Person, One Vote». Den forteller gerrymanderingens historie helt fra Elbridge Gerrys dager og til i dag, hvor stordata-genererte befolkningsframskrivinger og simuleringer av flyttemønstre har gjort de jevnlige valgdistrikt-opptegningene i USA til et høyteknologisk politisk spill (og ja, begge partier holder på med dette). «One Person, One Vote» lastet vi ned som e-bok.


LHGBT-KAMPEN: Misforståelsen om at folk blir homofile på grunn av traumatiske opplevelser, kan «kureres» og vendes om til et heteronormativt tiltrekningsmønster, lever dessverre videre i visse lag av befolkningen. «Pray Away»...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.