PST frykter skoleangrep fra høyreekstreme tenåringer: – Velger mål som har personlig betydning

Politiets bilder av beslag etter skoleangrepet i Eslöv i august 2021.

«Det siste året har det vært flere høyreekstreme angrepsplott i Europa rettet mot ungdoms- og videregående skoler. Derfor vurderer vi nå også at skoler kan være mål for høyreekstremister», skriver Politiets sikkerhetstjeneste i en offentlig oppdatering om terrortrusselen mot Norge.

Dette er første gang PST omtaler skoler som mulige terrormål her til lands.

– Mange av de som radikaliseres til høyreekstremsime i Norge i dag er svært unge. Ekstremister velger ofte mål som er kjent for dem eller har personlig betydning, og når det er snakk om skoleelever er det nærliggende at skolen er den viktigste arenaen i deres liv. Skoler huser også mennesker i det høyreekstreme fiendebildet, som muslimer, elever med ikke-vestlig utseende og LHBT-personer, sier fungerende kontraterrorsjef Gry Bull-Hansen i PST til Filter Nyheter.

PST har tidligere beskrevet hvordan det er en av tjenestens største utfordringer at norske ungdommer ned i 13-årsalderen radikaliseres av terrororientert nynazisme.

Norske tenåringer ser terroroppfordringer i høyreekstreme nettverk

Bull-Hansen understreker at PST ikke har avdekket angrepsplaner mot skoler i Norge og at bekymringen er en overordnet antagelse om trusselbildet de neste 18 månedene.

Den fungerende kontraterrorsjefen forteller at flere konkrete saker i utlandet det siste året som er noe av grunnlaget for bekymringen om skoler som mål.

– Det dreier seg om både gjennomførte og avvergede angrep. Vi peker blant annet på skoleangrepet i Sverige i august i fjor og sakene i Fr...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.