Unike opptak fra bombingen av Mariupol og uttrekningen fra Kabul

Filmplakaten for «20 dager i Mariupol» (Frontline/AP/NRK)
  • Dette er Filter ANBEFALER, vår faste spalte der redaksjonen deler aktuelle tips om bra filmer, bøker, artikler og podcaster. Du har tilgang til denne artikkelen dersom du er abonnent på Filter (klikk her og tegn abonnement nå!)

DOKUMENTAR: Ord blir fattige etter å ha sett den halvannen times lange Oscar-vinnende dokumentar «20 dager i Mariupol», men vi prøver likevel: Det aller meste av det vi fikk vite om den nå totalødelagte byen Mariupol de første ukene etter fullskalainvasjonen 2022, kom fra disse Associated Press-journalistene. Det gjelder både nyhetene om massegraver og de gravide kvinnene utenfor et sykehus, som ble fotografert bare minutter etter at bomben smalt. Et tankekors når man ser filmen er hvor mange dystre skjebner som ikke er dokumentert på samme måte. 25 000 mennesker i Mariupol er bekreftet drept, men det reelle tallet er trolig langt høyere. 

I dokumentaren kommer man tett innpå krigsrammede ukrainere, også når de forstår at de i realiteten er innesperret i byen. Internasjonale organisasjoner jobbet på spreng med å åpne humanitære korridorer, men slet med å bli enige om en avtale med Russland. Det må nevnes at i denne dokumentaren er det kun filmklipp fra Mariupol med journalistens fortellerstemme, det er ingen såkalte «talking heads». Reporterne risikerte livet og fikk også advarsler om at hvis de ble fanget av det russiske militæret, kunne de måtte bli tvunget til å «tilstå» at nyhetene deres var falske overfor russisk propaganda-tv. Omsider fikk de hjelp fra ukrainere som også tok en stor sjanse ved å hjelpe dem ut, forbi de russiske kontrollpostene med kameraene og filmfilene gjemt under bilsetene. 

  • «20 dager i Mariupol»<...>

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.