6 punkter fra dommen: Derfor vant Youtube-Dennis rettssaken mot «Tappelino»

Skjermdump: En av de såkalte «exposed»-videoen til Foss.

Vi har lest den ferske dommen fra Oslo tingrett, der youtuberen Benjamin «Tappelino» Falmark Foss (19) er dømt for ærekrenkelser mot Dennis Vareide fra Youtube-duoen «Prebz og Dennis». Foss må betale oppreisning på 50 000 kroner i tillegg til saksomkostninger på 90 000 kroner hvis dommen blir stående. Utfallet i den første norske saken om «exposed»-trenden på Youtube kan få stor betydning for lignende saker i årene framover. (Dennis Vareide antyder dessuten at flere kan bli saksøkt for å ha viderebragt eller diskutert Tappelino-videoene) Her er de mest interessante begrunnelsene i den knusende dommen fra tingretten:

1) Youtubere har ikke mer ytringsfrihet enn NRK

Dommeren virker veldig oppgitt over hele «exposed»-greia og bruker mye plass på å advare om at det ikke finnes noen egne juridiske regler for den typen videoer eller for Youtube eller andre sosiale medier generelt. Retten skriver: «Etter (Dennis') forklaring i retten, sitter retten med inntrykk av at saksøkte og andre unge youtubere kan se ut til å være av den oppfatning at det foreligger en form for utvidet ytringsfrihet på YouTube og andre sosiale medier. (Men) det gjelder de samme regler om ærekrenkelser og privatlivets fred på internett som i samfunnet for øvrig. De samme regler om ytringsfrihetens grenser som for eksempel aviser og NRK i utgangspunktet er bundet av, gjelder også for eksempel på YouTube, Facebook, Snapchat, Twitter og Instagram. Å beskylde noen for straffbare forhold, eller å fremsette andre ærekrenkende beskyldninger på en åpen YouTube- eller Facebookside, kan være forbudt og føre til erstatningsansvar. Det samme gj...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.