Bølge av høyreekstrem vold i Hellas: Gikk til angrep med kjetting, brekkjern og strømpistoler

Høyreekstremister og antifascister i gateslag utenfor en skole i Thessaloniki tirsdag 28. september.

Det greske samfunnet rystes av en rekke koordinerte angrep fra voldelige høyreekstremister: Flere av ofrene har havnet på sykehus og opprørspolitiet har måttet gripe inn med tåregass og sjokkgranater. Samtidig har maskerte gjerningspersoner med slagvåpen og molotov cocktails mottatt gratulasjoner fra ungdomsfløyen til det forbudte nazistpartiet Gyllent Daggry. I en uttalelse heter det at volden må regnes som en «dynamisk respons»«mobilisering til anti-nasjonale formål». Ofrene har vært både journalister og politibetjenter, men i hovedsak skoleelever og venstresideaktivister som har delt ut flygeblader mot regjeringens utdanningsreform, protestert mot høyreekstrem vold eller markert årsdagen for at Gyllent Daggry ble erklært som en «kriminell organisasjon». Dette vet vi om den høyreekstreme voldsbølgen i Hellas så langt:

Tirsdag 28. september, Thessaloniki

Rundt 30 antatte høyreekstremister bevæpnet med jernstenger, baseballkøller og steiner angriper venstresideaktivister som deler ut flygeblader ved en videregående skole i Stavroupoli, en forstad til Thessaloniki. Voldsmennene skjuler ansiktet med hetter, hjelmer og masker. Flere elever ved skolen har i etterkant rettet sterke beskyldninger mot gresk politi for ikke å gripe inn umiddelbart. Ungdomsorganisasjonen til det forbudte nazistpartiet Gyllent Daggry hyller imidlertid angrepet i en egen kunngjøring, der volden blir karakterise...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.